IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превес на негативните настроения на БФБ

Въпреки доста ниските пазарни цени на ликвидните компании борсовите играчи не смеят да поемат никакъв риск, коментира Александър Пеев от УД Съгласие Асет Мениджмънт

15:00 | 12.10.11 г.
Превес на негативните настроения на БФБ

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, отстъпи с минималните 0,04% по време на днешната сесия до ниво от 336,79 пункта. Ценово претегленият BG40 е надолу с 1,1% до 113,92 пункта, а равнопретегленият BGTR30 прибави 0,1% до 279,18 пункта.

Индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, се понижи с 0,7% до 46,98 пункта, а индексът на компаниите с добро корпоративно управление – CGIX, е нагоре с 0,9% до 94,23 пункта.

„Изключително слаба търговия за днес на БФБ-София. Въпреки доста ниските пазарни цени на ликвидните компании борсовите играчи не смеят да поемат никакъв риск, заменяйки скъпия в момента кеш за акции“, коментира за Investor.bg Александър Пеев*, портфолио мениджър в УД Съгласие Асет Мениджмънт.

„Пример за подобна ликвидна позиция е акцията на Централна кооперативна банка, чиито пазарни показатели не съответстват на отразения риск в текущата пазарна цена. Ясно е там, че цената се натиска на ниво при P/B от 0,25 от едва ли не продавач, на който му е опрян пистолет, за да се сдобие с кеш. Рискът не съответства най-малкото защото банки като Dexia и Societe Generale, които са натъпкани с гръцки книжа, се котират на същите нива, та дори по-високо - при Dexia P/B от 0,23 и възвръщаемост на собствения капитал от минус 50,9%, a при Societe Generale P/B от 0,39 и възвръщаемост на собствен капитал от 8,6%“, посочи той.

„Заради неангажираността на държавата да подкрепи капиталовия пазар ощетени остават дребните инвеститори, както и публичните компании, които са сравнително стабилни по финансови показатели, но го отнасят по пазарна капитализация. Механизмът за ефективен пазар не работи и на самата БФБ-София, при която държавата записа евтино, а дребните инвеститори си купиха акции на по-високи нива с обещанията за приватизация на борсовия оператор, инвестиране на парите от Сребърния фонд в акции и т.н. Самото чакане дори е губене на пари“, смята анализаторът.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 3,842 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 3,002 млн. лв., а сделките с облигации бяха на стойност 829 хил. лв.

С най-голям оборот при акциите бяха ДФ Сентинел - Принсипал (-3,2%) - 1,349 млн. лв., Еврохолд България (+3,3%) - 1,252 млн. лв. и Енергони (+2,2%) - 97 хил. лв. При още 7 дружества търговията надвиши 10 хил. лв.

Търгуваха се общо 44 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 17/19, а при 8 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Еврохолд България (+3,3%), Енергони (+2,2%), Софарма (+1,6%) и Монбат (+1,2%), а най-много поевтиняха книжата на Соларпро холдинг (-7,9%), Зърнени храни България (-4,3%), ДФ Сентинел - Принсипал (-3,2%), Химимпорт (-2,3%) и Албена (-1,7%).

При слаб оборот акциите на Слънчев бряг холдинг поскъпнаха с 10%, а тези на Химмаш се понижиха с 19 на сто.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още