IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на европейските борси се усети и на БФБ

Единствено трайно решение на дълговата криза може да доведе до раздвижване на родния фондов пазар, смята Даниел Димитров от Реал Финанс

15:05 | 13.10.11 г.
Спадът на европейските борси се усети и на БФБ

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, отстъпи с минималните 0,03% по време на днешната сесия до ниво от 336,68 пункта. Ценово претегленият BG40 е надолу с 0,2% до 113,75 пункта, а равнопретегленият BGTR30 прибави 0,5% до 280,62 пункта.

Индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, се повиши с 0,5% до 47,22 пункта, а индексът на компаниите с добро корпоративно управление – CGIX, е нагоре с 0,6% до 94,78 пункта.

„Днешната борсова сесия започна с технически проблеми, които изпитваха посредниците при достъпа си до платформата за търговия на БФБ. След серията от силни сесии на международните пазари и българските акциите започнаха търговията с ръст. Днес обаче европейските индекси отчитат спад, който се усети и при нас в края на сесията. В следствие на това борсовите индекси се разделиха в представянето си. Борсовият оборот надвиши 3,65 млн. лв., но в основата му бе прехвърляне на голям пакет облигации на Авто Юнион Груп АД“, коментира за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в "Реал Финанс Асет Мениджмънт" АД.

„Сравнително активна бе търговията с поименните компенсационни бонове, чиято цена достигна 0,31 лв. при прехвърлени над 150 хил. броя, но в края на сесията сделките се сключваха на ниво 0,295 лв. за бон. Не може да не отбележим, че оборот на търговията с акциите от 330 хил. лв. е меко казано нищожен. С всеки изминат ден борсата губи значението си като пазар, който трябва да срещне инвеститори, търсещи възможност да купят или продадат акции на добри компании“, допълни анализаторът.

„Вероятно и дълговата криза, разразила се в съседна Гърция оставя отпечатък върху инвестициите в региона, но в момента просто не се вижда от къде ще дойде импулс за родната борса. В такава обстановка би следвало емитентите да се активизират, стимулирайки миноритарните си акционери чрез разпределяне на дивиденти, процедури по обратно изкупуване на акции и др. Очевидно е, че в условията на криза малко са тези, които обръщат внимание на търговията с акциите им, което допълнително води до отлив на инвеститори. Единствено трайно решение на дълговата криза и увеличаване на апетита за риск в чуждите инвеститори може да доведе до раздвижване на фондовия пазар и у нас, но това отново ще стане със сериозно забавяне спрямо чуждите пазари“, каза той.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 3,651 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 329 хил. лв., а сделките с облигации бяха на стойност 3,274 млн. лв.

С най-голям оборот при акциите бяха Централна кооперативна банка (+0,4%) - 48 хил. лв., Трейс груп холд (+4%) - 39 хил. лв. и Сити пропъртис АДСИЦ (-11,6%) - 31 хил. лв. При още 6 дружества търговията надвиши 10 хил. лв.

Търгуваха се общо 57 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 27/21, а при 9 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Булгартабак-холдинг (+4,1%), Трейс груп холд (+4%) и Българска роза-Севтополис (+3,1%), а най-много поевтиняха книжата на Сити пропъртис АДСИЦ (-11,6%) и  Еврохолд България (-3,2%).

При неголям изтъргуван обем книжата на Българо-американска кредитна банка се покачиха с 5,1%. Вчера стана ясно, че банката е привлякла 48,3 млн. лв. чрез увеличението на капитала си. Крайният срок за плащане на емисионната стойност на новите акции бе 10 октомври 2011 г., когато акциите на банката поевтиняха до 3,24 лв. за акция спрямо емисионна цена на новите акции от 4 лв./бр. Записани са 95,6% от предложените 12 624 725 акции. Минимумът за успех на увеличението бе 45%. 

При слаб оборот акциите на Северкооп гъмза холдинг поскъпнаха с 13%, а тези на Българска холдингова компания се понижиха с 14 на сто.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още