IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетният сезон на БФБ не успя да раздвижи борсовата търговия

Инвеститорите оценяват влиянието на кризата в еврозоната като по-важно за икономиката ни и за публичните дружества, коментира Даниел Димитров от Реал Финанс Асет Мениджмънт

14:58 | 01.11.11 г.
Отчетният сезон на БФБ не успя да раздвижи борсовата търговия

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, се понижи с 0,4% по време на днешната сесия до ниво от 340,23 пункта. Ценово претегленият BG40 е надолу с 0,8% до 113,87 пункта, а равнопретегленият BGTR30 загуби 0,2% до 280,95 пункта.

Индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, пада с 0,8% до 48,92 пункта, а индексът на компаниите с добро корпоративно управление – CGIX, записа спад от 1% до 94,22 пункта.

„Международните пазари приключиха миналата седмица в еуфория след срещата на лидерите на Еврозоната. Тази седмица обаче търговията премина в другата крайност след множество негативни новини и особено намерението на гръцкото правителство да подложи мерките за спасение на страната на референдум“, коментира за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

„В тази силно волатилна международна среда БФБ показа, че слабата търговия води до липса на каквато и да е корелация с чуждите пазари, като през последната седмица индексите у нас не могат да отчетат дневна промяна над 1%. Дори и сесиите в петък и понеделник, от които се вземат цените за оценка на портфейлите на институционалните инвеститори, не успяха да реализират по-сериозен оборот“, допълни той.

„Днешната сесия, първа за месец ноември, не бе по-различна с оборот, съставен основно от договорени сделки с облигации и незначителни изменения на борсовите индекси, като и петте индекса приключиха на червено. По-време на сесията направи впечатление оттеглянето на поръчките „купува”, може би в синхрон със силно негативния сентимент, ширещ се по европейските пазари. Там водещите индекси губят между 2,9% и 5,2%, а водещият гръцки индекс ASE 20 губи 6,8%. Ниските оферти на купувачите не могат да привлекат продавачите, които не са склонни на панически разпродажби. Това рефлектира в слабата борсова търговия“, коментира още Димитров.

„Вчера бе последния ден, в който публичните дружества трябваше да публикуват неконсолидираните си отчети за деветмесечието. Явно публикуваните през последните дни отчети не бяха изненадващи за инвеститорите, защото не станахме свидетели на забележимо влияние върху борсовата търговия. Смятам че инвеститорите оценяват влиянието на кризата в еврозоната като по-важно за икономиката ни като цяло и за публичните дружества в частност. Негативно влияние оказва и вълната от фалити на публични дружества напоследък, които би следвало да са най-качествените у нас. Докато тези проблеми не бъдат разрешени не мисля, че можем да очакваме някакво позитивно развитие на борсовата търговия, както по отношение на ликвидността, така и по отношение на цените на акциите“, смята анализаторът.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 1,027 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 320 хил. лв., сделките с облигации бяха на стойност 698 хил. лв., а тези с компенсаторни инструменти - за 7 хил. лв.

С най-голям оборот при акциите бяха Софарма (-0,8%) - 62 хил. лв., Лавена (0%) - 43 хил. лв. и Каолин (0%) - 29 хил. лв. При още 6 дружества търговията надвиши 10 хил. лв.

В днешната сесия се търгуваха общо 57 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 18/26, а при 13 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Еврохолд България (+4,9%) и София-БТ (+2,9%), а най-много поевтиняха книжата на Парк АДСИЦ (-8,7%), Булгартабак-холдинг (-5,3%), Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (-4,3%), Химимпорт (-3%) и Благоевград-БТ (-2,9%).

При слаб оборот книжата на Арома поскъпнаха с 23%, а тези на Тодоров се понижиха с 14 на сто.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още