IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефове в ЦД стават Такев, Големански, Апостолов и Рабаджийски?

Това гласи предложение от дневния ред на свиканото за 21 май 2012 г. общо събрание на депозитарната институция

11:38 | 27.04.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Шефове в ЦД стават Такев, Големански, Апостолов и Рабаджийски?

За членове на Съвета на директорите на Централен депозитар да бъдат избрани Васил Големански, Иван Такев, Теодора Ангелова, Ангел Рабаджийски и Апостол Апостолов, гласи поканата за свиканото на 21 май 2012 г. общо събрание на акционерите в депозитарната институция.

Предложените за членове на СД са изброени в описания по-горе ред. Събранието е свикано от сегашния състав на Съвета на директорите, който ще бъде освободен поради изтичане на мандата му. Той е в състав Калинка Кирова, Иван Димов, Пенка Кратунова, Васил Големански и Николай Борисов. Предлага се единствено Големански да бъде преизбран.

Основен акционер в Централен депозитар с дял от 43,7% е Министерството на финансите, но чрез непрякото си участие посредством мажоритарния си контрол над БФБ-София, държавата контролира още 6,61% или общо 50,31%. Останалите акционери са банки и инвестиционни посредници.

Иван Такев и Васил Големански са настоящи изпълнителни директори на БФБ-София.

Апостол Апостолов е бивш изпълнителен директор на Централен депозитар, БФБ-София, Агенцията за приватизация и председател на Комисията за финансов надзор.

Ангел Рабаджийски е изпълнителен директор на ИП Карол АД. Единствено Теодора Ангелова не е част от капиталовия пазар.

През март тази година Министерството на финансите възложи на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол продажбата на държавния дял от малко над 50% в капитала на БФБ-София, в комбинация с мажоритарния дял в Централен депозитар АД.

Така преди приватизацията БФБ-София и Централен депозитар ще имат общи ръководители в лицето на Големански и Такев.

"БФБ-София работи с Централен депозитар по стартирането на нова система за клиринг и сетълмент, която трябва да е готова след 3-4 месеца. Тя ще позволява стартиране на деривативни инструменти и къси продажби“, заяви в сряда Васил Големански.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Opiten1
преди 12 години
И сега започваме нова вълна от коментарите за създаване на "клирингова къща". А, май някой има и готов софтуер!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
такев, големански, апостолов ....иде ми да повърна.... за такев и големански съм съгласен само при условия, че напуснат на секундата БФБ, защото не стават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още