IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФеърПлей Пропъртис очаква до 50% по-голям дивидент за 2012 г.

Прогнозата е на база продажбите на апартаменти, като при продажба на друг имот на загуба няма да се осъществи, обяви изпълнителният директор Маню Моравенов

17:23 | 30.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Маню Моравенов.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Маню Моравенов. Снимка: Личен архив

- Каква е ситуацията с другите ви проекти?

Имаме два жилищни проекта в Студентски град в София и непрекъснато правим проучвания дали има интерес те да бъдат стартирани. Но нов проект от нулата, без да е доказан и разработен, трудно се финансира със заемен капитал.

Много е важно качеството на проекта. Банките официално обявяват, че най-трудно и консервативно биха финансирали ваканционни проекти, а именно ваканционен проект осигурява погасяването на кредитите ни и нямаме проблем да намерим финансиране за Санта Марина. От началото на годината сме усвоили инвестиционен кредит за там за 2 млн. евро от Пощенска банка, към която бяхме намалили дълговата си експозиция с много.

- Какви са плановете ви за разширяване на Санта Марина?

Сега сме на 3-ти етап. Новите 10 000 кв. м са от него. Първи и втори етап бяха върху общо 55 дка, а трети върху 65 дка.

- Колко нови апартамента можете да подготвите за продажба през следващата година?

Имаме вътрешни ресурси да изградим 10 000 кв. м, или около 120 апартамента. Можем да разширим инвестиционната програма. Но ако започнем новата рецепция, тя ще отнеме част от ресурса ни. А рецепцията няма да има бърза възвращаемост, защото правим търговски площи, които не се продават, а носят наеми и са нещо като инфраструктура, без която не може да се продават апартаменти.

След края на 2012 г. капиталовата ни структура, ще е такава, че можем да привлечем и нов дълг.

- Каква е ситуацията с проекта в Паничище?

Паничище е друг проект, който е почти спрян. Забавата в Паничище е свързана с административни проблеми, а именно необходимата инфраструктура от общината, за да получим разрешение за ползване. Редуцирахте проекта съществено. Почти готова е първата вила с 15 апартамента. Фонда продаде правото за строеж на втората вила, може би ще правим апартхотел с площ 5 000 кв. м., но не по-рано от 2013-2014 г. За 2013 г. планираме приходи от продажби на апартаменти от първата вила.

- Колко инвентар имате в проекта в Черноморец?

Проекта има 67 апартамента, като след продадените 21 (11 в началото на 2012 г.) остават 46. Там вече са готови басейнът, подобряването на озеленяването, изградена са детската площадка и душовете. Басейнът е голям - с размери 7 на 16 метра. Това е една от причините да продаваме толкова добре.

Като цяло, ако развиваме само Санта Марина, постоянно ще погасяваме дългове и резултатите ни ще са все по-добри.

- Какви са средните ви продажни цени?

Средната цена е била около 1450 евро на кв. м за Санта Марина през 2011 г. - без изменение спрямо 2010 г. За проекта в Черноморец средната цена е около 750 евро, като в Банско сме продали един апартамент от началото на 2012 г. при цена от 600 евро на кв. м. През първите 5 месеца на 2011 г. в Банско продадохме 7 апартамента.

През 2012 г. туристическият сезон пострада много заради отлива на гърците, защото те са потребители на услуги и харчат малко повече пари. Купувачите на апартаменти обаче са основно руснаци, в нашия случай собственици на апартаменти в Санта Марина.

- Планирате ли сделки по покупка на офис площи в София, каквито гласувахте на общо събрание преди 2-3 години, но те не се реализираха?

Не се предвиждат подобни сделки. Тогава това бяха възможности, които искахме да обмислим, първо за да диверсифицираме фонда, и второ - за оптимизация на ресурса. Нещата обаче се развиха по по-различен начин. Едната от причините да не се случат тези сделки е прогресивно нарастващата криза в областта на офис имотите. А именно спадане на наемите, увеличаване на незаетостта, излизането на нови площи. Много е трудно да се прави оценка на една сграда, защото тя се продава на доходност.

- Какъв е резултатът от експлоатацията на хотела ви в Банско?

За 2011 г. е на малка печалба, но за 2012 г. сме песимисти, като се има предвид какво се случи през февруари и март с оттеглянето на гръцките потребители. Банско е в доста тежка ситуация, а ние сме от малкото хотели, които работят целогодишно.

- Защо тогава планирате апартхотел и в Паничище?

Паничище и Банско са две различни неща. Паничище не е разработена дестинация. Там е за пешеходен туризъм, там летния сезон е по-силен от зимния. Достъпът до Седемте рилски езера с лифт развива района. Заетостта на леговата база в Паничище е доста висока, показват наши проучвания. Нашето комплексче там ще е доста бутиково - 15 апартамента в началото и още 30-тина след това.

- В проспекта ви е записано, че разходите за обслужване на АДСИЦ-а може да са до 7% от собствения капитал. Колко е делът им за 2011 г.?

За миналата година е около 2,5%.

- Кога ще се запълни разликата до 7%?

Не е необходимо да се запълва. Обявяването на такъв процент е изискване на закона като граница на разходите, което сме заложили при одобрението на проспекта на фонда. Не виждаме необходимост да го променяме и никой институционален инвеститор не е поставял този въпрос. Инвеститорите инвестират, когато имат доверие, както в мажоритарния собственик, така и в мениджмънта.

* Маню Моравенов е председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Феърплей Пропъртис АДСИЦ. Има докторска степен по специалност “Финанси, кредит и застраховка” към СУ “Климент Охридски” и магистърска степен по „Икономическа информатика” към УНСС. С над 12-годишен опит е в областта на капиталовите пазари, като е заемал ръководни позиции в институциите на българския капиталов пазар – ДКЦК (настояща КФН) и Българска фондова борса – София АД (БФБ). Г-н Моравенов е участвал активно в изграждането на нормативната уредба и инфраструктурата на регулираните капиталови пазари в България. 

Свързани компании:

ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ(FPP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ivan_penev
преди 4 години
Откраднал е 50 000 долара от фирмата, която управлява.Управлява капитал от 9 милиарда, които може би и тях ще открадне.Откраднал единствените пари от старата си фирма - 50к лева, като отворил за 1 ден сметка на компанията в райфайзенбанк, изтелглил парите в брой и после я закрил- квесторката го хванала и сега разследват Маню Моравенов. Какво да очакваме от него като CEO na BFB - там има 9 милиарда за крадене ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
simona_miteva
преди 4 години
Замесеният в корупционни схеми доц. д-р Маню Моравенов е предложен да влезе всъстава на Съветът на директорите на Българска фондова борса (БФБ) на мястото надосегашния изпълнителния директор Иван Такев.Маню Моравенов е с дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите, но далиимето и професионализмът му са толкова кристално чисти и ясни за публичността? И защочовек откраднал 11 милиарда публични средства ще заема толкова висок пост? Именнозаради неясен произход на средства и липсващите баснословни суми са причината г-нМоравенов да бъде обект на масови разпити от органите на реда. В момента се водиразследване за финансови пирамиди, които е управлявал в сферата на капиталовите пазарии използването на сладки държавни постове, които е заемал през годините.Публична тайна е, че Моравенов, бе уволнен от поста си на изпълнителен директор наинвестиционния посредник Фоукъл Пойнт Инвестмънтс АД и &quot;Феърплей пропъртис&quot;АД след като собственикът на компанията Марио Захариев стана жертва нанепрофесионалното отношение и схеми уронващи престижа на компанията. Безкрайнижалби и недоволни клиенти, загубени партньорства и откраднати пари, станаха причина,така известния капацитет да бъде отстранен от длъжност.Каква е връзката на Маню Моравенов с кмета на Созопол е другият въпрос, на които сетърси истинският отговор. Моравенов е помагал на Панайот Рейзи в присвояването насредства в особено големи размери и документални престъпления.По времето когато Моравенов управлява &quot;Феърплей пропъртис&quot;, компанията купиватърговски сгради, басейн и нови апартаменти във ваканционното селище Санта Марина, вСозопол. С фалшиви документи и фирми фантоми, той присвоява големи суми отприходите на комплекса, за лична облага като за пореден път ощетява дружеството, коетоуправлява.Ще продължава ли Моравенов да заема редица ръководни длъжности в институции илинай-накрая ще попадне под надзора на закона предстои да разберем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Reneta
преди 4 години
Маню Моравенов е с дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите, но далиимето и професионализмът му са толкова кристално чисти и ясни за публичността?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още