fallback

Започва битката кой да управлява фондовете на Стандарт Асет Мениджмънт

Банката-попечител Уникредит Булбанк и Комисията за финансов надзор ще изберат новия управител, ако няма кандидат ще се премине към ликвидация на даден фонд

11:06 | 06.07.12 г. 10

Започва битката кой да управлява договорните фондове на УД Стандарт Асет Мениджмънт, след като КФН отне лиценза на последния с решение от 4 юли 2012 г. Банката-попечител Уникредит Булбанк и Комисията за финансов надзор ще изберат новия управител, а ако няма желаещ ще се премине към ликвидация на фондовете.

Цялата процедура е детайлно описана в чл. 109 от Наредба 44 за изискванията към дейността на колективните инвестиционни схеми, инвестиционните дружества от затворен тип и управляващите дружества.

Какво е наследството?

Фондовете на Стандарт асет мениджмънт са 4. Те са СИ Високодоходен фонд с активи от 1,5 млн. лв. и спад в нетната стойност на един дял от 50% за година. Активите на СИ Балансиран фонд са 530 хил. лв., при спад в нетната стойност на един дял от 54% за година. Активите на СИ Консервативен фонд са 28 хил. лв. при спад в нетната стойност на активите на един дял от 96% за година. Собствеността на СИ Международен фонд е оценена на 389 хил. лв., при спад в цената на един дял с 48% за година.

Не е ясно дали стойността на фондовете е оценена консервативно, балансирано или оптимистично. На практика, тъй като вложенията са в акции и облигации, търгувани на БФБ-София, при продажба цената им може да е доста по-различна от последната борсова.

Може ли от фондовете да се прави обратно изкупуване или да се влагат средства в тях?

В наредбата е записано, че банката депозитар по изключение управлява договорния фонд за период не по-дълъг от 3 месеца. В случая това е Уникредит Булбанк, а дали ще има обратно изкупуване, емитиране на дялове и определяне на стойност на фондовете ще зависи от Комисията за финансов надзор, която да разреши тези изключения.

Каква е процедурата за предаване на 4-те фонда за управление от друго управляващо дружество или за ликвидирането им?

На първо място, в срок от 5 дни от отнемане на лиценза УД Стандарт Асет Мениджмънт АД трябва да предаде на Уникредит Булбанк цялата налична информация и документация във връзка с управлението на договорните фондове.

В 14-дневен срок Уникредит Булбанк е длъжна да предложи писмено на поне три управляващи дружества да поемат управлението на колективната инвестиционна схема, съответно да я преобразуват чрез вливане или сливане. Предложенията трябва да са с еднакво съдържание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
fallback