IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва битката кой да управлява фондовете на Стандарт Асет Мениджмънт

Банката-попечител Уникредит Булбанк и Комисията за финансов надзор ще изберат новия управител, ако няма кандидат ще се премине към ликвидация на даден фонд

11:06 | 06.07.12 г. 10
Започва битката кой да управлява фондовете на Стандарт Асет Мениджмънт

Започва битката кой да управлява договорните фондове на УД Стандарт Асет Мениджмънт, след като КФН отне лиценза на последния с решение от 4 юли 2012 г. Банката-попечител Уникредит Булбанк и Комисията за финансов надзор ще изберат новия управител, а ако няма желаещ ще се премине към ликвидация на фондовете.

Цялата процедура е детайлно описана в чл. 109 от Наредба 44 за изискванията към дейността на колективните инвестиционни схеми, инвестиционните дружества от затворен тип и управляващите дружества.

Какво е наследството?

Фондовете на Стандарт асет мениджмънт са 4.

Те са СИ Високодоходен фонд с активи от 1,5 млн. лв. и спад в нетната стойност на един дял от 50% за година.
Активите на СИ Балансиран фонд са 530 хил. лв., при спад в нетната стойност на един дял от 54% за година.
Активите на СИ Консервативен фонд са 28 хил. лв. при спад в нетната стойност на активите на един дял от 96% за година.
Собствеността на СИ Международен фонд е оценена на 389 хил. лв., при спад в цената на един дял с 48% за година.

Не е ясно дали стойността на фондовете е оценена консервативно, балансирано или оптимистично. На практика, тъй като вложенията са в акции и облигации, търгувани на БФБ-София, при продажба цената им може да е доста по-различна от последната борсова.

Може ли от фондовете да се прави обратно изкупуване или да се влагат средства в тях?

В наредбата е записано, че банката депозитар по изключение управлява договорния фонд за период не по-дълъг от 3 месеца. В случая това е Уникредит Булбанк, а дали ще има обратно изкупуване, емитиране на дялове и определяне на стойност на фондовете ще зависи от Комисията за финансов надзор, която да разреши тези изключения.

Каква е процедурата за предаване на 4-те фонда за управление от друго управляващо дружество или за ликвидирането им?

На първо място, в срок от 5 дни от отнемане на лиценза УД Стандарт Асет Мениджмънт АД трябва да предаде на Уникредит Булбанк цялата налична информация и документация във връзка с управлението на договорните фондове.

В 14-дневен срок Уникредит Булбанк е длъжна да предложи писмено на поне три управляващи дружества да поемат управлението на колективната инвестиционна схема, съответно да я преобразуват чрез вливане или сливане. Предложенията трябва да са с еднакво съдържание.

Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
bivsh
преди 11 години
до коментар 7За решението на комисията по Бъдеще мога само да кажа, че ЗКИСДПКИ категорично определя крайния срок за изплащане на подадени поръчки за обратно, така че какво пише в договорите е напълно все тая. Отделен е въпросът, че те и към настоящия момент все още не са им изплатили доста пари (по отчетите са доста над половин млн., а да ти кажа честно съмнявам се който и да е да се чувства комфортно да не моэе да си събере подобно вземане повече от 7 месеца) За разпроедбите на КФН и за пазарните сътресения - нямам представа кои разпоредби имаш предвид (ЗКФН ли, ЗППЦК ли...аз незнам за такива). Пазарът обаче показа, че нищичко подобно като сътресения не се случи.За спорността на двете решения - Решението за отнемане на лиценза на посредника беше потвърдено от съда на първа инстанция. А на мен второто дори ми се струва доста по-обосновано. За фондовете, сигналите от СА, МФ и другите...нямам коментар, но ми се струва, че нещата не трябва да се смесват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Вътрещаря
преди 11 години
Към коментар 7Да ти имаш представа от вътрешни правила както на инвестиционния посредник така и на КФН, как ги правиш тия работи.Точно на такива измамници никога не трябва да им се позволява да работят на капиталов пазар.Да те питам имаш ли представа другото им дружество Стандарт Инвестмънт Валутни пазари.Какви ги е сътворило.Заплати не е изплащало никога и е отчело за 2010г примерно 300 хол лв. загуба.А ако питаш Стефан Стефанов ще те излъже в очите.Къде са им били тези пари в разходи след акто не е имало офиси в други градове освен София и защо персонала работещ по фондовете е същият като за Валутни Пазари.А бе въобще такива дружества няма как да има в тази ниша.А това че пак кнф е допуснала същите да мамят хората по този начин е друга тема.Нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 4
aevstatiev
преди 11 години
Към коментар 5Първо решението което комисията взе СА да изплати 1М на "Бъдеще" не беше правилно, защото във вътрешните правила на СА има клауза която казва, че таква голяма сума на веднъж не може да се плати. Също така и някои разпоредби на КНФ не го позволява, защото активи на такава стойност ако се продадът за малък период ще нанесът пазарни сътресения. Двете решения за отнемането на лиценза като посредник и вчерашното също са под голямо съмнение.Миналата година имаше един случай с прехвърляне на активи на пенсионни фондове, които СА сигнализира за нередности, като някои хора от тези фондове са в управлението на комисията (инвестора писа за това).Друг интересен случай с КНФ е противоречието с МФ, където не допуснаха проверка.Въобще нашта мила комисия е пълна със случай, които будяд "малки" съмнения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 11 години
Здравейте, портфейлите им са сравнително неизвестни.Ето старите данни, но всичко може да е промененоhttp://***.investor.bg/***-i-analizi/339/a/v-kakvo-sa-vlojeni-parite-na-dogovornite-fondove-standart-investmynt,131312/Също така, наскоро видях, че имат малко акции в КЦМ АД по данни от края на 2011 г., може вижте статиятаhttp://***.investor.bg/***-i-analizi/339/a/kcm-namaliava-zagubata-si-do-24-mln-lv-za-minalata-godina,136894/Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
bivsh
преди 11 години
до коментар 3:Понеже и аз горе - долу следя случая и имам един въпрос. Имаш ли нещо конкретно да кажеш за това твое чувство за необективността или порочността на решенията на КФН. Аз подробно четох всичките решения и ми изглеждат доста издържани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
killmore
преди 11 години
Kak ste se otrazi na BFB eventualana razprodajba na aktivite na tezi fondove?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
aevstatiev
преди 11 години
Следя случая с СА и не мисля че КНФ бе обективна при вземането на това решение, нещо повече и предишните бяха порочни. Цялата "сага" бъди съмнение за правотата и компетенциите на КНФ. Комисията трябва да се запита дали това е начина по които трябва да работят. Не може да си правят каквото си искат и да се разпореждат все едно БФБ им е бащиния и да отказват всякакъв контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
unseen
преди 11 години
Мойте фаворити са ***. Хи хи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
man_united
преди 11 години
Аз лично не очаквам да има "битка". Малко ще са желаещите за тея изтърбушени фондове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още