IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БенчМарк Финанс започва да предлага финансиране чрез репо-сделки с акции

Услугата предлагат още Банка Пиреос, Интернешънъл Асет Банк, Булброкърс, Бета корп, Инвестбанк, ПФБК и Евро-Финанс

17:02 | 09.07.12 г. 6
Автор - снимка
Редактор
БенчМарк Финанс започва да предлага финансиране чрез репо-сделки с акции

ИП БенчМарк Финанс АД стартира услугата по финансиране чрез репо-сделки с акции, съобщи посредникът.

Така той навлиза на пазар с няколко играчи в лицето на Банка Пиреос, Интернешънъл Асет Банк, Булброкърс, Бета корп, Инвестбанк, ПФБК, Евро-Финанс.

От БенчМарк Финанс АД уточниха за Investor.bg, че лихвата по финансирането е 15% годишно.

Репо-сделката е форма на финансиране срещу обезпечение от ценни книжа. Двете страни по сделката се споразумяват да си прехвърлят ценни книжа, като продавачът (т.е. заемополучателят) поема ангажимент за обратното им изкупуване по определена цена на дадена бъдеща дата.

Репо-сделкa може да се сключи единствено с ценни книжа, търгувани на БФБ-София АД, които отговарят на критерии за ликвидност и са одобрени от БенчМарк Финанс АД.

Цената, по която се сключва сделката, се изчислява като се приложи т. нар. "haircut" - отбив от текущата пазарна цена, който обикновено е 50%.

Минималната сума, която може да се получи, е 5 000 лв., а максималната - 150 000 лв.

Срокът за ползване на ресурса е максимум 6 (шест) месеца, като при изтичане на договора репо-сделката се закрива или при желание от страна на клиента за продължаване се предоговарят нови условия и се подписва нов договор. При закриване на репо-сделката, клиентът заплаща предварително договорена цена на обратно изкупуване на ценните книжа, ползвани като обезпечение. Цената на обратно изкупуване е функция на степента на поетия риск и матуритета на репо-договора.

Предмет на репо-договор могат да бъдат ценни книжа търгувани на БФБ-София и одобрени от БенчМарк Финанс АД. Текущо в списъка попадат 22 емисии, сред които Адванс Терафонд, Албена, Благоевград-БТ, Булгартабак холдинг, БФБ-София, ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя, Каолин, М+С Хидравлик, Монбат, Неохим, Софарма, Софарма трейдинг, София БТ, Стара планина холд, БАКБ, ПИБ, ЦКБ, Топливо, Трейс груп холд, Фонд за недвижими имоти България, Химимпорт и Юрий Гагарин.

При намаляване на стойността на обезпечението с 25% вследствие спад на пазарните цени, клиентът получава съобщение ("margin call") от БенчМарк Финанс АД, че трябва да внесе допълнително обезпечение.

При намаляване на стойността на обезпечението с 35% или повече в следствие спад на пазарните цени, БенчМарк Финанс АД има право да започне разпродажба на ценните книжа, които клиентът е предоставил като обезпечение.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Jekata
преди 11 години
По-скоро ГПР?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
ceneto
преди 11 години
че то няма ли потребителските кредити с лихвен % по-малък от 15
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
"Двете страни по сделката се споразумяват да си прехвърлят ценни книжа, като продавачът (т.е. заемополучателят) поема ангажимент за обратното им изкупуване по определена цена на дадена бъдеща дата."Това какво означава само по себе си - след като бъде извършена Репо-сделката акции се прехвърлят на заемателя, а заемополучателя, изплащайки си кредита си изкупува акциите обратно. Това означава, че той не стига че тегли кредит, ама и си купува и кол опция на собствените акции, като обезпеченение и независимо от това ще си изплаща ли заема или, ако цената на акциите пада, той ще губи пари, изкупувайки на по-висока цена. По принцип има вероятност и цената на акциите му да се качи(от което той ще печели),но инвеститорите,знаейки,че е започнал репо сделки,надали ще са много очаровани .С една дума теглиш кредит обезпечавайки с репо-сделка, рискът ти е много по-висок си го набиваш 2но.Кажете ми после, че банките не са поробители :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
polax
преди 11 години
Е що сред одобрените не виждам "Фонд Имоти АДСИЦ", нали са си тяхно отроче??? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още