IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакваната добра реколта от пшеница в България подкрепя пазара на земя

Въпреки поевтиняването на пшеницата добрите валежи и отличното състояние на посевите вдъхват оптимизъм, заявяват експерти

10:24 | 28.03.13 г. 2
Очакваната добра реколта от пшеница в България подкрепя пазара на земя

Има ли охлаждане на пазара на земеделска земя, тоест понижение на цените, е един от актуалните въпроси напоследък. Мнения се изказват и в двете посоки.

„През следващите 2 години ще има продажба на земеделска земя от инвеститори-камикадзета, като това са физически лица, основно адвокати, нотариуси, лекари и други, които са купили земята, без да са си направили сметката“, заяви през януари Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ).

Той направи и ясно разграничение между цените на първичен и вторичен пазар. На вторичния се продават концентрирани (в едно землище) или комасирани парцели. Например 200 или 300 дка в едно землище, което е с площ, която е атрактивна за всеки арендатор. На първичния пазар се купуват парцели с площ от 2-3 до 10-20 дка, с продавачи реституираните собственици или техните наследници. Цената на вторичен пазар може да е двойно по-висока от тази на първичен и дори повече.

Адванс Терафонд АДСИЦ продаде 751 дка през февруари 2013 г. при средна цена от 1 200 лв. на декар. Това са сделки на вторичен пазар. На първичен пазар фондът е купил 1 746 дка при средна цена от 676 лв. за декар.

„Безспорно селскостопанският сектор за България има огромен потенциал и винаги ще бъде приоритетен за нас отрасъл – първо заради природните дадености и конкурентните предимства, така и заради трайната световна тенденция за увеличено потребление на екологични храни и повишаване на техните цени. От друга страна, обаче, в последно време наблюдаваме засилен интерес за инвестиции в селскостопанска земя и бързо покачване на цените. Това не може на не породи опасения за началото на поредния балон, по подобие на това, което се случи с пазара на недвижими имоти“, заяви в интервю за Investor.bg Стилиян Вътев, главен изпълнителен директор на ОББ.

Появиха се и заглавия в медиите, че балонът при цените на земеделска земя започва да се пука. Властва хаосът, че понякога се говори за цени при парцел от 5 дка (първичен пазар), а друг път за такъв от 200 дка (вторичен пазар).

Цената на пшеницата се понижи с 22% за няколко месеца

Реалното основание за притеснение е, че цената на пшеницата на световните пазари се понижи с 22% от 900 долара за 5 000 бушела от август до декември 2012 г. до едва 700 долара в момента. За същият период еврото се разменя срещу около 1,3 долара и няма валутен ефект.

Последна актуализация: 09:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 6
ihrivanov
преди 11 години
Земеделската земя е спряна от производство в момента 1 квадратен метър земя струва по-евтино от балатум . Като прибавим и увеличаването на населението на земята който трябва да се изхранват. Аз мисля че не е нужен анализ за цената на земята само ще расте до 1500 евро за декар близките 2-3 години. В нашия край ,,северозападналия,, земеделието е един от малкото печеливши бизнеси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
Боян
преди 11 години
Земята в момента е най-сигурната инвестиция и докато това не се промени цената ще продължи да расте без значение цената на зърното, реколтата и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още