fallback

БФБ ще замени индекса BG40 с по-представителен

Индексът стана тотално непоказателен, след като една компания определя 3/4 от движенията му

09:35 | 12.09.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Индексът BG40 стана безмислен и по-точно непоказателен преди 6 месеца и от края на годината БФБ-София ще спре да го изчислява, става ясно от съобщение на дружеството.

От 1 април 2014 г. ще бъде стартиран друг индекс, базиран на пазарна капитализация, коригирана с фрий-флоута на включените емисии (по подобие на индексите SOFIX и BGREIT). Преди 6 месеца в BG40 влезе компанията ЧЕЗ Разпределение България АД и направи индекса смешен, защото, както показа анализ на Investor.bg, само това дружество определяше 74% от стойността и движенията на индекса. Причината за тази деформация, бе че BG40 се определя от единичната цена на акцията, която при ЧЕЗ Разпределение България АД е около 1 500 лв., докато при Софарма АД например е едва около 3 лв. на акция и съответно първата има дял от 3/4 , а втората от едва около 0,2%, въпреки че Софарма АД е компания номер 1 по пазарна стойност на фрий-флоута у нас. ЧЕЗ обаче тежи 500 пъти повече от Софарма в индекса BG40.

Именно поради тази деформация, BG40 ще остане в историята.

БФБ-София обяснява: „При ценово-претеглени индекси като BG40 най-голямо тегло имат компонентите с най-висока единична цена, откъдето идва и един от сериозните недостатъци на този тип индекси като цяло – единичната цена сама по себе си не е показател нито за пазарната оценка на дружеството, нито за неговата ликвидност или инвеститорски интерес към компанията. За разлика от индексите, базирани на пазарната капитализация (съответно пазарна капитализация, коригирана с фрий-флоут), при ценово-претеглените индекси няма практика да се ограничава максималното тегло на емисия в индекса. В допълнение, както високата единична цена води до висока тежест на съответната емисия, така ниската цена води до пренебрежимо ниско тегло, което също се явява недостатък. Изчисленията на БФБ-София показват, че за периода март-септември 2013 г., вследствие на повишения дисбаланс в теглата на отделните компании, корелацията на BG40 с останалите индекси драстично намалява, а оттам и представителността му като широк индекс, целящ да обхване търгуваната част от пазара.“

Поради горните причини и в стремежа си за запазване на обективните критерии при избора на емисии, които да съставляват индексите, БФБ-София счита за удачно да се стартира нов широк индекс, претеглен по пазарната капитализация, коригирана с фрий-флоут. Подобен вариант би позволил и поставянето на ограничения в максималното тегло на една емисия по подобие на индексите SOFIX и BGREIT.  

Свързани компании:

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:18 | 12.09.22 г.
fallback