IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ ще замени индекса BG40 с по-представителен

Индексът стана тотално непоказателен, след като една компания определя 3/4 от движенията му

09:35 | 12.09.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
БФБ ще замени индекса BG40 с по-представителен

Индексът BG40 стана безмислен и по-точно непоказателен преди 6 месеца и от края на годината БФБ-София ще спре да го изчислява, става ясно от съобщение на дружеството.

От 1 април 2014 г. ще бъде стартиран друг индекс, базиран на пазарна капитализация, коригирана с фрий-флоута на включените емисии (по подобие на индексите SOFIX и BGREIT).

Преди 6 месеца в BG40 влезе компанията ЧЕЗ Разпределение България АД и направи индекса смешен, защото, както показа анализ на Investor.bg, само това дружество определяше 74% от стойността и движенията на индекса.

Причината за тази деформация, бе че BG40 се определя от единичната цена на акцията, която при ЧЕЗ Разпределение България АД е около 1 500 лв., докато при Софарма АД например е едва около 3 лв. на акция и съответно първата има дял от 3/4 , а втората от едва около 0,2%, въпреки че Софарма АД е компания номер 1 по пазарна стойност на фрий-флоута у нас. ЧЕЗ обаче тежи 500 пъти повече от Софарма в индекса BG40.

Именно поради тази деформация, BG40 ще остане в историята.

БФБ-София обяснява: „При ценово-претеглени индекси като BG40 най-голямо тегло имат компонентите с най-висока единична цена, откъдето идва и един от сериозните недостатъци на този тип индекси като цяло – единичната цена сама по себе си не е показател нито за пазарната оценка на дружеството, нито за неговата ликвидност или инвеститорски интерес към компанията. За разлика от индексите, базирани на пазарната капитализация (съответно пазарна капитализация, коригирана с фрий-флоут), при ценово-претеглените индекси няма практика да се ограничава максималното тегло на емисия в индекса. В допълнение, както високата единична цена води до висока тежест на съответната емисия, така ниската цена води до пренебрежимо ниско тегло, което също се явява недостатък. Изчисленията на БФБ-София показват, че за периода март-септември 2013 г., вследствие на повишения дисбаланс в теглата на отделните компании, корелацията на BG40 с останалите индекси драстично намалява, а оттам и представителността му като широк индекс, целящ да обхване търгуваната част от пазара.“

Поради горните причини и в стремежа си за запазване на обективните критерии при избора на емисии, които да съставляват индексите, БФБ-София счита за удачно да се стартира нов широк индекс, претеглен по пазарната капитализация, коригирана с фрий-флоут. Подобен вариант би позволил и поставянето на ограничения в максималното тегло на една емисия по подобие на индексите SOFIX и BGREIT.
 

Свързани компании:

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Longin
преди 10 години
Въобще няма нужда от нов индекс! Просто да разкарат тоя,и с с времето BGTR30 ще се утвърдиСега ако ще въвеждат нов - излиза въпросът с какво ще е по добър от TR30? Повече компании ли ще има ? Примерно BG100, хахаИли по малко ? ми имаме си софикс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
forexar
преди 10 години
Честите промени на индекси не говорят добре за БФБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
Чудесно предложение, vale1!Искам да допълня, че "над номинал" трябва да означава да има цени "купува", за акции на стойност поне 1000 лева. За да не става много сложно, нека това да се засича преди закриващия аукцион. Ако условието не се изпълни 5 пъти месечно емисията да излиза от индекса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
BigBear
преди 10 години
Крайно време е да направят търгуваеми индексите, но това е твърде сложно и няма никаква практика за това по света ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
vale1
преди 10 години
Крайно време е да приемат правило в индексите да няма компании под номинал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още