IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS отрича съмненията за балон на акциите в САЩ

Швейцарската банка продължава с покупките на американски ценни книжа

12:00 | 26.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
UBS отрича съмненията за балон на акциите в САЩ

UBS не споделя опасенията на голяма част от анализаторите, че количественото облекчаване на икономиката създава балон на американската фондова борса. Банката продължава да купува американски ценни книжа въз основа на очакванията за приходите през 2014 г.

„В крайна сметка сред дългосрочните инвеститори има място за съмнение единствено относно това дали емоцията ще повлияе на установяването на цените отвъд рамките на разумното“, каза Александър Фридман, главeн инвестиционен директор в UBS Wealth Management, цитиран от CNBC.

Цените на акциите, които се определят въз основа на съотношението цена/печалба и печалбите от приходи очевидно са се повишили. Това може да доведе до скок на цените, каза още Фридман. Той добави, че инвеститорите могат да очакват годишна възвръщаемост от около 7-8%, а не 15%, каквато беше тенденцията през последните 5 години.

„Очаква се световният растеж през 2014 г. да е по-голям от този през 2013 г. Това ще бъде първият положителен резултат от 2010 г. насам и очакваме той да подкрепи цените на активите на световния пазар. Прогнозата за приходите на американските компании е за 8-процентен ръст, воден от силно домашно търсене.

Що се отнася до еврозоната, очакваме приходите там да се увеличават с бавно темпо през 2014 г., подкрепяни от възстановен икономически растеж и експанзивна монетарна политика“, каза Фридман. UBS е собственик на прекомерно количество както от американски, така и от европейски активи и засилва преразпределението им.

Не всички обаче са оптимисти за перспективите пред американските акции. По всичко личи, че Федералният резерв няма да намали покупките си на активи преди март 2014 г. и „без наличието на тенденция към растеж, развитите държави ще направят преоценка на капиталовите пазари, въпреки липсата на потенциално увеличение на приходите, което би оправдало подобна стратегия“, заяви частната банка за управление на активи Coutts.

Coutts предпочита европейски активи пред американските, тъй като възстановяването в Европа тепърва започва и акциите на Стария континент са по-евтини. Инвестиционната банка Jefferies също има резерви относно американските ценни книжа, като очаква слабо повишаване на индекса S&P 500.

„Ако ръстът на приходите изостане от промяната на цените, а икономиката изпитва затруднения, смятаме, че активите ще изпитат рязък спад в цената, имайки предвид високите очаквания“, казаха от Jefferies.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още