IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветослав Цачев: Виждам реакция на дългосрочни инвеститори на БФБ

Няма ги, или са малко, краткосрочните спекуланти, които да изтъргуват месечното представяне на дадена компания, констатира анализаторът на Елана Трейдинг

18:38 | 26.02.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цветослав Цачев: Виждам реакция на дългосрочни инвеститори на БФБ

Водещият борсов индекс – SOFIX, прибави символичните 0,03% в днешната сесия (пето поредно повишение) до ниво от 594,30 пункта при оборот от 1,779 млн. лв. От началото на седмицата индексът е на плюс 1,4%, а от началото на годината е нараснал с 20,9%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 отстъпи с 0,03% до 118,81 пункта, равнопретегленият BGTR30 се повиши с 0,4% до 421,61 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT прибави 0,1% до 90,91 пункта.

„Инвеститорите продължават да следят много внимателно корпоративните новини, но като цяло са предпазливи и не бързат да качват цените. Пазарът е в консолидация - хората не искат да продават, защото не виждат смисъл в извличането на печалби, те вярват дългосрочно в пазара. Пазарът не мисли, че предстои корекция. Ръстът на SOFIX от началото на годината, който вече надхвърля 20%, вероятно ще е половината от този за цялата 2014 г. От този ръст досега отсъства например Булгартабак, който има потенциал да навакса и да подкрепи индекса. Химимпорт също е далеч от пика си. Банките също има какво да покажат“, заяви за Investor.bg Цветослав Цачев*, ръководител на отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг АД.

"Влизаме в пазар, който вече не е подценен. Не се купува всяка акция. Затова го няма всеобщият ентусиазъм. Предстои по-плавен период на адаптация на цените към финансовите резултати на компаниите. Няма ги, или са малко, краткосрочните спекуланти, които да изтъргуват месечното представяне на дадена компания. Хората не реагират импулсивно, предпочитат да се огледат. Виждам реакция на дългосрочни инвеститори – корпоративните новини се осмислят ден-два-три", коментира анализаторът.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 2,925 млн. лв., като близо половината се дължеше на Първа Инвестиционна Банка (-1%) – 1,315 млн. лв.

По оборот следват Асенова крепост (-1,1%) – 810 хил., Химимпорт (+1,2%) – 143 хил., БАКБ (-2,3%) – 100 хил., Софарма (+1,8%) – 94 хил. и М+С хидравлик (-2,2%) – 82 хил.

На регулиран пазар се търгуваха общо 69 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 30/31, а при 8 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Енерго-Про Продажби (+6,3%) и Софарма имоти АДСИЦ (+2,9%), а с най-силен спад са книжата на Енергони (-6,7%) и Топливо (-3,5%).

"Позицията а Енерго-Про Продажби не е от най-ликвидните. Очевидно в днешната търговия става дума за прехвърляне на пакети от договорени сделки, а не за широк инвеститорски интерес", посочи Цачев.

Акциите на Индустриален капитал холдинг АД се понижиха с 1,6% до 3,35 лв. за брой. Вчера те поевтиняха с 5,6%, след като холдингът обяви понижение от 2% на консолидираната печалба за 2013 г. до 13,4 млн. лв., като 10,5 млн. лв. от нея са малцинственото участие 

Книжата на Монбат отстъпиха с 0,6%. Вчера те се повишиха с едва 0,2 ст., след като компанията обяви 7,7% ръст на печалбата преди данъци за януари, въпреки че консолидираните продажби намаляват със 7,5% на годишна база

През миналата седмица мажоритарят в Монбат - Приста Ойл Холдинг ЕАД, е продал 10,39% от капитала на компанията със сетълмент 21 февруари. След продажбата делът на Приста Ойл Холдинг в Монбат спада до 65,18%, от които пряко 58,12% и още 7,06% чрез Монбат Трейдинг ООД. На същата дата се увеличава делът на Prista Holdco Cooperatief U.A. в Монбат - от 3,4631% на 10,389%, показаха данни на Централен депозитар.

Днес нямаше сделки с акциите на Свинекомплекс Николово. Вчера дружеството обяви, че е пласирало цялата си емисия варанти, с което набра 1,076 млн. лв. 

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Химимпорт за мен не е компания, в която да инвестираш дългосрочно. По-скоро да изтъргуваш месечното представяне.Има други сини чипове и чипчета и те дърпат мощно напред през последния месец ( а на мен мед ми капе на душата :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
anami
преди 10 години
Химимпорт също е далеч от пика си от март 2011 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още