fallback

Слабата активност на БФБ продължава

Положителните очаквания за отчетите вероятно са калкулирани, но потвърждаването им може да привлече още пари към пазара, смята Благовест Крачев от Карол

18:02 | 23.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещият борсов индекс – SOFIX, прекъсна серията от три поредни повишения (с общо 1,2%), след като се понижи с 0,3% в днешната сесия до ниво от 600,68 пункта при оборот от 219 хил. лв. От началото на седмицата индексът е на плюс 0,1%, а от началото на годината е нараснал с 22,2%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 спадна с 0,4% до 121,29 пункта, равнопретегленият BGTR30 отстъпи с 0,1% до 443,57 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT нарасна с 0,9% до 96,79 пункта.

„На БФБ продължава тенденцията от последните дни на слаба търговия. Търсенето на акции в момента е умерено, а ниската активност допълнително кара инвеститорите да не бързат с решенията си. Като цяло има положителни очаквания за предстоящите тримесечни отчети, което вече би трябвало да е калкулирано в цените на акциите, но пък потвърждението на тези очаквания може би ще доведе до насочване на още пари към пазара", заяви за Investor.bg Благовест Крачев*, брокер в ИП Карол. "Активно предлагане на акции също липсва в момента. Несигурността в региона в геополитически план засега не кара наскоро влезлите инвеститори да продават. Това което се вижда е, че и по-големите европейски пазари не отразяват крайно негативно ситуацията в Украйна, което също създава известна стабилност на цените и на БФБ. Позитивно според мен в случая е, че при текущата корекция на пазара, акциите не поевтиняват осезаемо, а при отделни позиции движението е дори възходящо. Не очаквам конкретни събития и в следващата седмица преди дългия уикенд“, коментира той. Търговията с акции на борсата възлезе на 413 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Химимпорт (-0,1%) – 113 хил. и Спиди (-0,4%) – 110 хил. На регулиран пазар днес се търгуваха общо 46 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 15/26, а при 5 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голямо повишение са акциите на Софарма имоти АДСИЦ (+2,7%) и ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ (+2,1%), а с най-голямо понижение са книжата на Топливо (-3,5%) и ПИБ (-1,6%).

Акциите на Фазерлес се понижиха с 1% до 49 лв. за брой. Дружеството ще гласува за дивидент от 1 лв. на акция. Общата сума за дивиденти възлиза на 515 хил. лв., което представлява 75% от нетната печалба на компанията за миналата година в размер на 684 хил. лв. Предлага се остатъкът от печалбата да се отнесе към неразпределената, достигайки по този начин 1,933 млн. лв. При непредвидимата икономическата ситуация е нормално да запазим резерви, посочват от СД.

Книжата на Софарма Трейдинг спаднаха с 1,1% до 4,60 лв. за акция. Вчера дружеството поскъпна с 4,5% преди да съобщи, че печалбата преди данъци за март се е повишила с 8,7% на годишна база до 962 хил. лв., след като продажбите на стоки са нараснали със 7,3% до 44 млн. лв. За първото тримесечие на годината компанията реализира ръст от 37,5% на годишна база на печалбата преди данъци до 3,393 млн. лева при продажби от 143,9 млн лева.

Акциите на Агрия Груп отстъпиха с 0,6% до 8 лв. за ценна книга преди холдингът да съобщи, че придобива БД Агри ЕООД и БД Фарм ЕООДКомпаниите от Североизточна България са с право на собственост и права на арендуване на общо 24 535 дка земеделски земи.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:08 | 13.09.22 г.
fallback