fallback

Монбат: Ако цената на оловото се запази, няма да изпълним прогнозата за 2014 г.

Ще продадем завода в Сърбия заради политическия и конкурентен натиск, заяви председателят на СД Атанас Бобоков

11:40 | 01.07.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Общото събрание на Монбат АД, проведено вчера, гласува за разпределянето на 0,23 лв. дивидент на акция за 2013 г., като за първи път правото на глас в българска публична компания е било упражнено от акционери преди събранието чрез кореспонденция.

По време на събранието са били зададени въпроси от акционери, на които е отговорил председателят на Съвета на директорите на дружеството Атанас Бобоков, е видно от протокола, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg. Предлагаме на вашето внимание въпросите и техните отговори.

(Йордан Чуков) - Как се развива дружеството към момента? Първите пет месеца са добри, отчитаме спад на продажбите, но в същото време увеличение на печалбата и EBITDA в сравнение със същия период на миналата година. Това се извършва на фона на ниската цена на оловото. Към момента средната цена на оловото е около 1532 евро на тон, а както знаете нашите прогнози са изготвени при прогнозирана цена на оловото от 1700 евро на тон. Както вече е известно, колкото по-висока е цената на оловото, толкова рентабилността е по-висока. Ако оловото остане на тези нива, няма да успеем да изпълним прогнозата за 2014 г.

Спадът на продажбите се дължи на целевата преориентация на комапнията – колко да се произвежда и на каква цена да се продава. В тази връзка сме взели решение при ниски цени на оловото, каквито сега се наблюдават, да не се продава олово на трети лица, а да се  трупат запаси и да се използват целенасочено в собствено производство. Опитваме се да разширим портфолиото на държавите, в които продаваме, като включваме страни от Северна Африка. Търсим нови пазари.

(Йордан Чуков) - Как се развиват предприятията в Сърбия и Румъния? Заводът в Румъния работи добре. Към момента работи при натоварване до 90% от капацитета. През годината предстои технологична профилактика и по тази причина годишният капацитет ще спадне до 85% на годишна база. Заводът в Сърбия не работи поради липса на суровина и съответно поради политическия и конкурентен натиск, който ни беше оказан в последните няколко години. В тази връзка сме взели решение да се пристъпи към неговата продажба в бъдеще.

(Йордан Чуков) - Как се развива бизнесът на Окта Лайт и какви са перспективите? Бизнесът е изключително перспективен, но възвръщаемостта е бавна. Очакваме масово производство до края на 2014 г. Това е много високотехнологично производство като бизнес, поддоставчиците обаче в България не могат да отговорят на нашите изисквания и това създава затруднения. Всички изделиля от палитрата са сертифицирани и отговарят на европейските изисквания, включително тези за опаковка и маркировка на изделията.

(Мариян Йорданов) – Има информация, че сте намерили пазари в Близкия изток, вярно ли е това? Да, това е вярно, стъпили сме на пазара в Израел, Ливан, Саудитска Арабия, а също добре продаваме и в Северна Америка. (Любомир Пешев) – Забелязва се спад на полския пазар, от какво е продиктуван? На полския пазар сме продали запаси от рециклирано олово, поради което е имало значително повишение на оборотите към тази страна и съответно при нормализиране на оборота се отчита спад. (Мариян Йорданов) – Планирате ли в бъдеще разпределението на дивидент в размер на 40-50% от печалбата?

Принципно и ние бихме искали да разпределяме по-висок дивидент и в зависимост от резултатите и наличните парични потоци би могло да се случи.

(Мариян Йорданов) - Какво е намерението за изход на новите инвеститори в капитала на Монбат – Prista Holdco Cooperatif? Нямам информация за тяхната стратегия, най-добре е да се обърнете към тях.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
fallback