IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монбат: Ако цената на оловото се запази, няма да изпълним прогнозата за 2014 г.

Ще продадем завода в Сърбия заради политическия и конкурентен натиск, заяви председателят на СД Атанас Бобоков

11:40 | 01.07.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Монбат: Ако цената на оловото се запази, няма да изпълним прогнозата за 2014 г.

Общото събрание на Монбат АД, проведено вчера, гласува за разпределянето на 0,23 лв. дивидент на акция за 2013 г., като за първи път правото на глас в българска публична компания е било упражнено от акционери преди събранието чрез кореспонденция.

По време на събранието са били зададени въпроси от акционери, на които е отговорил председателят на Съвета на директорите на дружеството Атанас Бобоков, е видно от протокола, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg. Предлагаме на вашето внимание въпросите и техните отговори.

(Йордан Чуков) - Как се развива дружеството към момента?

Първите пет месеца са добри, отчитаме спад на продажбите, но в същото време увеличение на печалбата и EBITDA в сравнение със същия период на миналата година. Това се извършва на фона на ниската цена на оловото. Към момента средната цена на оловото е около 1532 евро на тон, а както знаете нашите прогнози са изготвени при прогнозирана цена на оловото от 1700 евро на тон. Както вече е известно, колкото по-висока е цената на оловото, толкова рентабилността е по-висока. Ако оловото остане на тези нива, няма да успеем да изпълним прогнозата за 2014 г.

Спадът на продажбите се дължи на целевата преориентация на комапнията – колко да се произвежда и на каква цена да се продава. В тази връзка сме взели решение при ниски цени на оловото, каквито сега се наблюдават, да не се продава олово на трети лица, а да се  трупат запаси и да се използват целенасочено в собствено производство. Опитваме се да разширим портфолиото на държавите, в които продаваме, като включваме страни от Северна Африка. Търсим нови пазари.

(Йордан Чуков) - Как се развиват предприятията в Сърбия и Румъния?

Заводът в Румъния работи добре. Към момента работи при натоварване до 90% от капацитета. През годината предстои технологична профилактика и по тази причина годишният капацитет ще спадне до 85% на годишна база.

Заводът в Сърбия не работи поради липса на суровина и съответно поради политическия и конкурентен натиск, който ни беше оказан в последните няколко години. В тази връзка сме взели решение да се пристъпи към неговата продажба в бъдеще.

(Йордан Чуков) - Как се развива бизнесът на Окта Лайт и какви са перспективите?

Бизнесът е изключително перспективен, но възвръщаемостта е бавна. Очакваме масово производство до края на 2014 г. Това е много високотехнологично производство като бизнес, поддоставчиците обаче в България не могат да отговорят на нашите изисквания и това създава затруднения. Всички изделиля от палитрата са сертифицирани и отговарят на европейските изисквания, включително тези за опаковка и маркировка на изделията.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
(Мариян Йорданов) – Има информация, че сте намерили пазари в Близкия изток, вярно ли е това?

Да, това е вярно, стъпили сме на пазара в Израел, Ливан, Саудитска Арабия, а също добре продаваме и в Северна Америка.

(Любомир Пешев) – Забелязва се спад на полския пазар, от какво е продиктуван?

На полския пазар сме продали запаси от рециклирано олово, поради което е имало значително повишение на оборотите към тази страна и съответно при нормализиране на оборота се отчита спад.

(Мариян Йорданов) – Планирате ли в бъдеще разпределението на дивидент в размер на 40-50% от печалбата?

Принципно и ние бихме искали да разпределяме по-висок дивидент и в зависимост от резултатите и наличните парични потоци би могло да се случи.

(Мариян Йорданов) - Какво е намерението за изход на новите инвеститори в капитала на Монбат – Prista Holdco Cooperatif?

Нямам информация за тяхната стратегия, най-добре е да се обърнете към тях.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
Да кажеш, че работи с намален акапацитет - добре, ама да твърдиш че въобще не работи ................Веднага го пускайте - кой ще изплаща тези инвестиции ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
Чува ли се какво говори този голям бизнесмен ?"Заводът в Сърбия не работи поради липса на суровина и съответно поради политическия и конкурентен натиск, който ни беше оказан"Липсата на суровина е несериозно, ама какъв е този политически натиск - кога си поставил въпроса ? Там се създават работни места - това може само да се адмирира от властта .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още