fallback

Петър Илиев: Планът на БНБ е напълно осъществим

При правилно управление на ситуацията може да се окаже, че държавата дори ще спечели от преструктурирането на КТБ, смята специалистът

13:34 | 14.07.14 г. 14

Проектът, който е създаден от БНБ, е най-добрият в настоящата ситуация. Той е напълно осъществим от финансова гледна точка, защото институциите разполагат с достатъчен ресурс, за да го осъществят. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air Петър Илиев, заместник-главен редактор на вестник "Банкер".

По негови изчисления във Фонда за гарантиране на влоговете, БНБ и фискалния резерв има налични 11 млрд. лв., които могат да бъдат използвани за подобни цели.

„Както е замислен планът, в срок от една година държавата не само ще може да си възстанови парите, а при определени обстоятелства и правилно управление, без политически натиск, дори може и да спечели“, смята Илиев.

За успеха на плана обаче има едно голямо „ако“, предупреди специстът. Според него ако политиците се забавят тази седмица или другата и не приемат нужните закони, Креди Агрикол няма да може да отвори врати. Тогава всички политици ще бъдат виновни и хората ще знаят към кого да насочат гнева си, обясни Илиев.

В ситуации като настоящата се действа „бързо и незабавно“, категоричен е Илиев. Той припомни, че още при затварянето на КТБ БНБ се ангажира тя да отвори врати отново на 21 юли, с което са създадени определени очаквания. Сега, именно заради тези очаквания, трябва да се върви по плана за преструктуриране и оздравяване, предложен от БНБ.

През последните четири години в много държави от Европейския съюз бяха разработвани различни планове за спасяване на банки, при това много по-големи и за много повече пари, припомни Илиев.

За разлика от случващото се в България обаче, „никой не е обвинявал банковия надзор, никой не е искал оставки и никой не е казвал тези са виновни, крадат парите на данъкоплатците. Обществото се е обединявало около тези планове с цел да има стабилност в системата и да бъдат защитени интересите на всички, най-вече на самата държава като такава“, посочи той.

Спасяването на вложителите в КТБ не би увеличило моралния риск в банковия сектор, тъй като никой акционер не би позволил на мениджмънта неразумно управление под угрозата да му бъде отнета банката, категоричен е Илиев. Всичко за КТБ може да проследите тук.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:20 | 07.09.22 г.
fallback