IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Илиев: Планът на БНБ е напълно осъществим

При правилно управление на ситуацията може да се окаже, че държавата дори ще спечели от преструктурирането на КТБ, смята специалистът

13:34 | 14.07.14 г. 14
Петър Илиев: Планът на БНБ е напълно осъществим

Проектът, който е създаден от БНБ, е най-добрият в настоящата ситуация. Той е напълно осъществим от финансова гледна точка, защото институциите разполагат с достатъчен ресурс, за да го осъществят. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air Петър Илиев, заместник-главен редактор на вестник "Банкер".

По негови изчисления във Фонда за гарантиране на влоговете, БНБ и фискалния резерв има налични 11 млрд. лв., които могат да бъдат използвани за подобни цели.

„Както е замислен планът, в срок от една година държавата не само ще може да си възстанови парите, а при определени обстоятелства и правилно управление, без политически натиск, дори може и да спечели“, смята Илиев.

За успеха на плана обаче има едно голямо „ако“, предупреди специстът. Според него ако политиците се забавят тази седмица или другата и не приемат нужните закони, Креди Агрикол няма да може да отвори врати. Тогава всички политици ще бъдат виновни и хората ще знаят към кого да насочат гнева си, обясни Илиев.

В ситуации като настоящата се действа „бързо и незабавно“, категоричен е Илиев. Той припомни, че още при затварянето на КТБ БНБ се ангажира тя да отвори врати отново на 21 юли, с което са създадени определени очаквания. Сега, именно заради тези очаквания, трябва да се върви по плана за преструктуриране и оздравяване, предложен от БНБ.

През последните четири години в много държави от Европейския съюз бяха разработвани различни планове за спасяване на банки, при това много по-големи и за много повече пари, припомни Илиев.

За разлика от случващото се в България обаче, „никой не е обвинявал банковия надзор, никой не е искал оставки и никой не е казвал тези са виновни, крадат парите на данъкоплатците. Обществото се е обединявало около тези планове с цел да има стабилност в системата и да бъдат защитени интересите на всички, най-вече на самата държава като такава“, посочи той.

Спасяването на вложителите в КТБ не би увеличило моралния риск в банковия сектор, тъй като никой акционер не би позволил на мениджмънта неразумно управление под угрозата да му бъде отнета банката, категоричен е Илиев.

Всичко за КТБ може да проследите тук.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Не искам да коментирам подобно изказване !Фундаментално издънено и наивно.А и бързината за която говорите в случая е много вредна - може би при пренасянето на чували с милиони ще има по- добър ефект.:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 0
многодобре
преди 9 години
БНБ да не се месят там,където са се провалили.Пък и има много неизвестни около КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 5
ceneto
преди 9 години
поради липса на други планове бързо да осъществим най-добрият
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 29 rate down comment 1
Nikola666
преди 9 години
В момента наблюдаваме безпрецедентно обединение на цялата политическа и икономическа върхушка. Целта е да се убеди народа че ограбването му е за негово добро. И както винаги, цената ще е най-голяма за най-бедните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
1) "разполагат с достатъчен ресурс", не другарю, вече е "разполагаме"2) "Тогава всички политици" - отново не, Ще бъдат виновни съдебната система, в която всички тъй безрезервно вярвате (май само вие), повечето политици (и най-вече пееф, бб, сс, цц, ..) и разбира се последния *** на хоризонта искров както и УС на БНБ3) "в много държави от Европейския съюз..", мда другарю, само че тук тези неща са ни още преснички, а и изпълнителите са толкоз некадърни, че дори едно банково ограбване като в УСА не могат да организират кат хората.4) А! ... и не бързайте да си ходите, шоуто тепърва започва :-)Между другото виж и какво се готви в УСА в момента : http://***.redflagnews.com/headlines/across-america-police-departments-are-quietly-preparing-for-war
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 0
4f4
преди 9 години
"Спасяването на вложителите в КТБ не би увеличило моралния риск в банковия сектор, тъй като никой акционер не би позволил на мениджмънта неразумно управление под угрозата да му бъде отнета банката, категоричен е Илиев."г-н Илиев, крайно неразбиране от Ваша страна, моралния хазард е вече в системата. И сега е момента той да не се толерира допълнително! Колкото до горното Ви твърдение, въпросът е по-скоро при създадения морален риск с плана на БНБ, следва акционера да направи преценка за цената на банката и ползата, която би имал от неразумното управление, вследствие на което ще му бъде отнета. Както е замислен планът, в срок от една година държавата не само ще може да си възстанови парите, а при определени обстоятелства и правилно управление, без политически натиск, дори може и да спечели, смята Илиев.Това е нелепо твърдение, при пълната липса на информация за качеството на актива на баланса на КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 7
studioaa
преди 9 години
Според мен ГЕРБ този път ще подпрепят управляващите за спасяването на всички депозити, иначе техният функционер Веждичката Рашидов ще му изгори милиона в КТБ изкаран по честен път от продажба на скулптури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 9 години
По света взимат привилигировани акции и от там може се вземе нещо.Няма как при наличието при дупка в актива, обезпечавайки всички депозити, да си на +, ще си в сферта на милиардите на загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 9 години
Плана е един и той е фалит, защото всеки друг план за спасение, ще създаде непоправими изменения на стимулите/подбудите както на вложители, така на банкерите и на държавата!Фонда гарантира всичко до 100к, другото поема държавата, Синдиците продават активите с отбив, банките ги купуват или други лица, всичко се трансферира към фонда, а от там към изплащане на дълга.То и сега има смяна на стимулите тази гаранция до 100к е именно това ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 8
ceneto
преди 9 години
нашия план най-добър план,нашите институции най-добри, защо трябва да се бърза не разбирам като имаме професионалисти които ще се погрижат за нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още