fallback

БСК с призив да не бъдат ангажирани публични средства за спасяването на КТБ

Работодателската организация предлага план, в който да участват заинтересованите вложители, които са и кредитори на банката

21:08 | 16.07.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Българска стопанска камара (БСК) призовава компетентните държавни органи да предприемат промени в действащите закони, които като цяло да гарантират, че няма да бъдат ангажират публични средства за решаване на евентуални ликвидни проблеми на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Освен това БСК няма да приеме решение по отношение на КТБ, „взето в условията на пълна мъгла и без участието на заинтересованите вложители, които са и кредитори на банката“.

Липсата на достоверна информация за състоянието на финансовата институция не е в интерес на обществото и със сигурност ще доведе до грешни решения с непоправими последствия за част от вложителите. Това се посочва в становището на членовете на Управителния съвет на работодателската организация, разпратено до медиите.

„Политическата класа в България още веднъж убедително доказа, че умее да създава кризи. Не сме изненадани от факта, че дни наред политиците не предложиха и не обсъдиха нито едно смислено и работещо предложение за ликвидация на причините и за справяне с последствията от кризата с Корпоративна търговска банка. И че вместо да защитят интересите на общините, болниците, театрите, училищата, университетите, компаниите и останалите юридически лица, вложители в КТБ, те се занимават с преразпределение на активите на тази банка“, гласи официалното становище на БСК.

Според УС на БСК всички органи на държавата, имащи компетенции при изясняване на фактическото състояние на КТБ и приемане на решения в защита на банковата система и нейните клиенти, трябва да отговорят на очакванията на обществото.

Според организацията за целта трябва да бъдат извършени следните промени в действащите закони, които да гарантират, че:

„Първо, цялата информация за състоянието на КТБ ще бъде предоставена на всички кредитори на банката на общо събрание, свикано от квесторите в най-кратък срок.

Второ, частният „Фонд за гарантиране на вложенията на гражданите“ ще се използва само в съответствие с неговите цели и при стриктен контрол на банките вложители в него.

Трето, всички търговски банки в страната ще предложат на клиентите на КТБ договори за цесия на вземанията им от проблемната банка в размер на левовата равностойност до 100 хил. евро. Те ще открият депозит на името на съответния клиент и така ще се превърнат в кредитор на КТБ, като вземанията им ще бъдат гарантирани от Фонда.

Четвърто, кредиторите, в които задължително трябва да бъдат включени банките по т.3 и акционерите на КТБ, да имат правото да възложат на екип, избран от общото събрание на кредиторите, да разработи оздравителен план и да насрочи следващото общо събрание за неговото разглеждане и приемане.

Пето, приетият оздравителен план ще е задължителен за всички кредитори. Този план, както и всички други планове не могат да ангажират публични средства за решаване на евентуални ликвидни проблеми на КТБ.“

УС на БСК апелира „всички държавни органи да не си позволяват да изземват права на суверена и да решават съдбата на КТБ вместо заинтересованите кредитори на банката“.

Темата за КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:40 | 05.09.22 г.
fallback