IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Александров: КТБ може да не отвори и след два месеца

Тогава няма да има работещо правителство и готово законодателство, опасява се финансистът

17:33 | 16.07.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ст. Александров: КТБ може да не отвори и след два месеца

Корпоративна търговска банка (КТБ) може и да не отвори дори след два месеца, защото тогава няма да има работещо правителство и готово законодателство. Тогава срокът на специалния надзор ще бъде удължен на 6 месеца. Това мнение изрази преподавателят в катедра „Финанси“ на УНСС доц. д-р Стоян Александров по време на кръглата маса, организирана от вестник „Банкер“, на която икономисти и финансисти опитаха да потърсят работещи решения за състоянието на КТБ.

Вчера от Българска народна банка (БНБ) съобщиха, че продължават работата по процедурата по специален надзор над КТБ. Поради липса на съгласие относно предложения от централната банка и правителството законодателен подход, коментиран в понеделник при президента Росен Плевнелиев, КТБ и Креди Агрикол няма да отворят врати на 21 юли. Ако до края на седмицата бъде постигнато споразумение по законодателните промени, които да позволят на двете финансови институции да отворят в понеделник, това ще се случи, уточниха от пресцентъра на БНБ за Investor.bg

„Аз не знам дали БНБ има законово основание да помага на КТБ. Ако КТБ държи над 8% от плащанията в сектора, налице е системен риска за банковата система. Ако КТБ не държи 8% от плащанията, то и да искаме от БНБ да се намеси, тя няма право“, заяви финансистът. Според него, ако КТБ изпитва ликвидна криза, то БНБ трябва да осигури само кредит за попълване на краткосрочната ликвидност.

Става дума за действията по силата на чл. 33, ал 2 от Закона за БНБ - „при възникване на ликвиден риск, засягащ стабилността на банковата система, БНБ може да предоставя кредити в левове на платежоспособна банка за срок не по-дълъг от 3 месеца, ако те са напълно обезпечени със залог на злато, чуждестранна валута или други подобни бързо ликвидни активи".

„Физически невъзможно ще бъде банката да отвори след два месеца, защото няма да има работещо правителство и готово законодателство. Тогава срокът на надзора ще стане 6 месеца“, коментира Александров.

Съгласно сега действащата законова база (чл. 115, ал. 3 от Закона за кредитните институции), максималният срок на специалния надзор е до 6 месеца, но в конкретния случай БНБ е наложила срок от 3 месеца, припомниха от банката. Това означава, че той изтича на 21 септември. Квестурата може да бъде вдигната и по-рано, стига да са налице необходимите действия за стабилизиране на двете финансови институции.

„Във Фонда за гарантиране на влоговете в банките към момента има 2,104 млрд. лв. Ако предположим, че държавата не изпразни Фонда, то ще трябва да намери от другаде 2 млрд. лв.“, продължи той.

„Не е ли това по-добрият сценарий? Представете си, че изпразним Фонда, какво правим тогава, ако бъде атакувана друга банка?“, попита риторично Алекснадров. Според него именно КТБ трябва да бъде одържавена, а не Креди Агрикол.

„Хората са настроени на вълна да търсят спасение при наличието на дискредитирано правителство и дискредитирана централна банка“, каза още университетският преподавател.

Александров изрази притеснение, че блокираните парични средства на 30 общини в КТБ ще създадат сериозни проблеми, тъй като „там са средствата по европейските програми“. По негови думи би последвало „тотално съсипване на икономиката, фалит на общини и загуба на европейски средства“.

Стоян Александров не пропусна да разкритикува реакциите на медиите след съобщението на гуверньора на БНБ Иван Искров относно липсващите документи за кредити на стойност 3,5 млрд. лв. Според финансиста на кръглата маса няма как да бъдат дадени предложения за решение на ситуацията с КТБ при положение, че присъстват журналисти.

„Идеята за банкова ваканция също беше погрешно разбрана, макар че и аз също съм я предлагал“, каза Александров, който също спомена идеята за налагането на 10% такса за теглене на средства. Подобна теза тази седмица защитаваше и Иван Костов.

Темата за КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 0
1111@
преди 9 години
Слухове,клюки,внушения...всичко е в играта,тъй като никой не показва документи.А това говори,че информацията в момента(и не само) е злато!!! Това което спестих нарочно в моя коментар е , че Я.Стоилов визира български банки със български собственици(?!?!?)...Използва и израза "гнили ябълки в българската банковата с-***"...И като знаем кои са хората с банки в страната и тяхната репутация....След като сме чели секретните грами в Уикилийкс на американския посланник у нас във връзка с "гнилите ябълки" в банковия сектор у нас,не ми остава място за съмнение какво се готви или какво е станало ВЕЧЕ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Обърнете внимание как се опитват да ни внушават, че щом са отпуснати кредити на свързани лица, това значи, че тези кредити са лоши.А до момента няма никакви доказателства за това! До скоро почти всички кредитополучатели (не само свързаните лица) са си плащали редовно вноските по кредити. След началото на надзора са правени опити да се затрудни плащането на вноски, но няма данни за кредитополучатели, които не си плащат навреме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
А защо не се даде шанс на собствениците да рекапитализират банката .Едрите вложители , вече като акционери също да дадат своя принос .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Първо се разпределят щетите между акционери , облигационери и рискови депозанти . Каквото остане - може да е 500 милиона се поема от фонда .Временно държавата може да дава заеми , но после ще си ги прибере - все едно че не ги е давала . Всяко по следващо и рисково дейстивие води към МВФ и ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 24 rate down comment 1
1111@
преди 9 години
На въпрос на Митко Цонев в ефир,защо БСП не подкрепя специален закон за КТБ,Янаки Стоилов отговори в прав текст,че освен КТБ надзора на БНБ е "изпуснал" и НЯКОЛКО други банки,които в ущърб на вложителите си са кредитирали собствени или свързани с тях фирми! ...P.S.Някой отново иска да ни направи милионери...Това вече е без съмнение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 6
Nikola666
преди 9 години
Аз като бях студент той се беше кандидатирал за кмет на София от БСП. И докато дрочиме в коридора, го гледаме върви към нас и среща някакъв друг даскал. И другия му казва "Току що научих че си се кандидатирал за кмет, пожелавам ти успех!", а Александров му отвръща "Не само съм се кандидатирал, но и смятам да спечеля." При което студентите около тях почнаха да се хилят и те се изнесоха нанякъде.Иначе е абсолютен ***. Един път не го видях с изгладен панталон. Казваха че една група като научили че той ще им преподава направили подписка че не искат виновника за инфлацията от времето на Беров да им преподава. И декана им го сменил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
И тоя гледа как да набута държавата щото знае, че фонда за гарантиране на депозитите се попълва от банките (и ако се изпразни те трябва да го пълнят), а той май работи за някоя банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 6
ST
преди 9 години
Може ли "банкер" и финансисат като Ст. Алвександров да държи огромни суми депозит в КТБ??? Трябва да си скъса дипломата, че е и доцент, преподавател в УНСС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 5
ST
преди 9 години
Може ли "банкер" и финансисат като Ст. Алвександров да държи огромни суми депозит в КТБ??? Трябва да си скъса дипломата, че е и доцент, преподавател в УНСС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 4
Nikola666
преди 9 години
"блокираните парични средства на 30 общини ... ще създадат... тотално съсипване на икономиката"Е как пък я съсипаха 30 от общо 264. Ако общините са разпределени по равно във всички банки, сигурно се пада към 30-ина в банка. Съвсем нормално число. Значи ли че за всяка банка ще се тегли заем за да се спасява. И това за фонда кърти.Така наречените икономисти наистина ли са толкова *** или много успешно се преструват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още