IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Александров: КТБ може да не отвори и след два месеца

Тогава няма да има работещо правителство и готово законодателство, опасява се финансистът

17:33 | 16.07.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ст. Александров: КТБ може да не отвори и след два месеца

Корпоративна търговска банка (КТБ) може и да не отвори дори след два месеца, защото тогава няма да има работещо правителство и готово законодателство. Тогава срокът на специалния надзор ще бъде удължен на 6 месеца. Това мнение изрази преподавателят в катедра „Финанси“ на УНСС доц. д-р Стоян Александров по време на кръглата маса, организирана от вестник „Банкер“, на която икономисти и финансисти опитаха да потърсят работещи решения за състоянието на КТБ.

Вчера от Българска народна банка (БНБ) съобщиха, че продължават работата по процедурата по специален надзор над КТБ. Поради липса на съгласие относно предложения от централната банка и правителството законодателен подход, коментиран в понеделник при президента Росен Плевнелиев, КТБ и Креди Агрикол няма да отворят врати на 21 юли. Ако до края на седмицата бъде постигнато споразумение по законодателните промени, които да позволят на двете финансови институции да отворят в понеделник, това ще се случи, уточниха от пресцентъра на БНБ за Investor.bg

„Аз не знам дали БНБ има законово основание да помага на КТБ. Ако КТБ държи над 8% от плащанията в сектора, налице е системен риска за банковата система. Ако КТБ не държи 8% от плащанията, то и да искаме от БНБ да се намеси, тя няма право“, заяви финансистът. Според него, ако КТБ изпитва ликвидна криза, то БНБ трябва да осигури само кредит за попълване на краткосрочната ликвидност.

Става дума за действията по силата на чл. 33, ал 2 от Закона за БНБ - „при възникване на ликвиден риск, засягащ стабилността на банковата система, БНБ може да предоставя кредити в левове на платежоспособна банка за срок не по-дълъг от 3 месеца, ако те са напълно обезпечени със залог на злато, чуждестранна валута или други подобни бързо ликвидни активи".

„Физически невъзможно ще бъде банката да отвори след два месеца, защото няма да има работещо правителство и готово законодателство. Тогава срокът на надзора ще стане 6 месеца“, коментира Александров.

Съгласно сега действащата законова база (чл. 115, ал. 3 от Закона за кредитните институции), максималният срок на специалния надзор е до 6 месеца, но в конкретния случай БНБ е наложила срок от 3 месеца, припомниха от банката. Това означава, че той изтича на 21 септември. Квестурата може да бъде вдигната и по-рано, стига да са налице необходимите действия за стабилизиране на двете финансови институции.

„Във Фонда за гарантиране на влоговете в банките към момента има 2,104 млрд. лв. Ако предположим, че държавата не изпразни Фонда, то ще трябва да намери от другаде 2 млрд. лв.“, продължи той.

„Не е ли това по-добрият сценарий? Представете си, че изпразним Фонда, какво правим тогава, ако бъде атакувана друга банка?“, попита риторично Алекснадров. Според него именно КТБ трябва да бъде одържавена, а не Креди Агрикол.

„Хората са настроени на вълна да търсят спасение при наличието на дискредитирано правителство и дискредитирана централна банка“, каза още университетският преподавател.

Александров изрази притеснение, че блокираните парични средства на 30 общини в КТБ ще създадат сериозни проблеми, тъй като „там са средствата по европейските програми“. По негови думи би последвало „тотално съсипване на икономиката, фалит на общини и загуба на европейски средства“.

Стоян Александров не пропусна да разкритикува реакциите на медиите след съобщението на гуверньора на БНБ Иван Искров относно липсващите документи за кредити на стойност 3,5 млрд. лв. Според финансиста на кръглата маса няма как да бъдат дадени предложения за решение на ситуацията с КТБ при положение, че присъстват журналисти.

„Идеята за банкова ваканция също беше погрешно разбрана, макар че и аз също съм я предлагал“, каза Александров, който също спомена идеята за налагането на 10% такса за теглене на средства. Подобна теза тази седмица защитаваше и Иван Костов.

Темата за КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 3
1111@
преди 9 години
Пак ще си говорим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
Едва ли ще бъде пометено от протести, защото ти не си представителна извадка, а дори и ти няма да излезеш а ще си дращиш тук. Никой с 5 грама мозък не би протестирал срещу служебно правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 3
Людени
преди 9 години
Като знаехте (дали ?) че средствата на толкова общини (с-ва по европ. програми и т.н.) и толкова държ. фирми (структуроопределящи ??) са депозирани в тази баММка .... къде ви бяха анализите досега ??Светилата от УНСС !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Ми той тоя фонд е за това :)Обаче Стоян Александров казва "Представете си, че изпразним Фонда, какво правим тогава, ако бъде атакувана друга банка?"Тоест, значи тази е била атакувана? А от кого?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 7
1111@
преди 9 години
Точно така Александров! Само дето хората са настроени да точат брадви,сърпове и мотики.Орешарски ще си вдигне капата другата седмица,а служебното правителство ще бъде пометено от протести....А това значи,че и на 5 октомври избори няма да има..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Людени
преди 9 години
Абе .... как така "ще изпразвате" фонда за гарантиране на депозитите .... това да не е МАНДРА !!Иначе се пишем "доц., д-р и т.н." !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Петър Нейков
преди 9 години
Мерси! Коригирахме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
boogeyman
преди 9 години
а според мен "грешката е вярна"... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Заглавието е объркано. КТБ не БНБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още