IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пада банковата тайна за кредитополучателите на КТБ

Така обвинението може да проверява всеки един кредит, ако това е необходимо за разследването

16:43 | 16.07.14 г. 6
Пада банковата тайна за кредитополучателите на КТБ

Пада банковата тайна за кредитополучателите на КТБ, реши Софийският районен съд (СРС). Това означава, че обвинението може да проверява всеки един кредит, ако това е необходимо за разследването, съобщи bTV.

Телевизията публикува съобщение от съда, според което на 9 юли в СРС е постъпило искане от Софийска градска прокуратура (СГП) за разкриване на банкова тайна за сметки в КТБ. На същата дата е образувано дело и на същата дата съдията докладчик се е произнесъл с решение, което е окончателно.

На 10 юли от деловодството на СРС е изпратен препис от решението в СГП.

Прокуратурата обаче твърди, че едва днес го е получила, съобщи БТА.

Агенцията също посочва, че по неофициална информация става дума за искане за разкриване на банковата тайна на сметки на кредитополучатели в КТБ.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров опроверга управителя на БНБ Иван Искров. Според държавното обвинение кредитните досиета на КТБ не са изчезнали. Всичките са в банката и могат да бъдат използвани в хода на разследването, въпреки че са непълни, предаде още bTV.

Съгласно Закона за кредитните институции „банкова тайна“ са фактите и обстоятелствата, засягащи наличностите и операциите по сметките и влоговете на клиентите на банката. Служителите на банката, членовете на управителните и контролните органи на банката, длъжностните лица в БНБ, ликвидаторите, синдиците, както и всички други лица, работещи за банката, не могат да разгласяват, както и да ползват за лично или за членовете на семейството им облагодетелстване информация, представляваща банкова тайна.

Темата за КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Абе виж сега, Можеш да докажеш.... ДАЛИ! Имаш ли си документи за всичко това? Пазиш ли ги? Разписки за платени данъци, осигуровки...Самото искане за доказване на доходи, без срещу теб да има образувано някакво производство е форма на тормоз.Например имаш 20 000 евро. Сума съвсем нормална за един нормален човек. Ако го накарат да докаже от къде ги има, това е тормоз, защото няма НИКАКВО основание той да бъде заподозрян в каквото и да било, за това че притежава тази сума. Сега... ако някой се е оплакал, че му е поискал подкуп, тогава да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
bulgarian lev
преди 9 години
Съгласен съм в случая да е ясно кои са персоните с големите кредити и дали ги обслужват редовно, това не се каза. Имало 3,5 милиарда кредити, но така ли е, колко от тях са обезпечени, обслужват ли се не ни се каза. Няма да ни се каже и колко и кои са кредитоискателите, та те са потенциалните типове имащи сметка да съборят не банката а и държавата. А за доказването от къде имаш пари отдавна трябваше легално вече това да се изисква. Аз например за себе си мога да докажа всеки един притежаван лев, доход, банк стейтмент от преводи по дати и година и продажба на имот, всичко. Но за тарикатите не се иска в Бг такова нещо, ето затова ще сме на този хал. Аз съм за: ако не предоставиш документ за парите които внасяш в банката, бегай си ги дръж под дюшека. Или по островите и местата където не се изисква произход на парите. Има достатъчно такива места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 0
evg9
преди 9 години
Ситуацията заприлича на вица с компютрите и компотите. Кредитните досиета не били изчезнали, само не били попълнени правилно. Нямало изнесени 200 милиона в чували. Току виж излязло и че банката е на супер печалба и Цветан Василев е прав, че някой иска да му съсипе банката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
:) Именно де, оставя се на обвинението да прецени кога е необходимо, вместо това да се прави от съда. Т.е. съда им разреши да бият когото намерят за добре, това горчи.И аз пак питам, обвинение срещу кого? Разследване срещу кого тече? Аз не зная.И пак, какво стана със заповедта за арест на Цветан Василев? Защо не са го арестували още?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
...обвинението можело да проверява АКО е необходимо обаче!Сега да видим обясненията защо за едни е необходимо а за други няма да е необходимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 11
misanthrope
преди 9 години
Вече не само засмърдя а и загорча.1) Кое обвинение? Срещу кого?Аз не мисля, че за хората, работещи в банката, вкл. и за квесторите, тази инфомация е тайна. От тук нататък, за да падне банковата тайна за дадена сметка, следва да е разследван собственика на тази сметка. Нещо не разбирам. Атаката от КТБ се пренесе върху клиентите и. Какво следва? Всеки който има влог в КТБ да докаже от къде има пари? Всеки който е взел кредит, да бъде заподозрян в измама?Спрете господа комунисти, знаем че вие така си я знаете и така си я карате, ама вече сме 21ви век, отдавна мина 1944та
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още