IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП: Възможно е големите влогове в КТБ да бъдат покрити, но без лихвите*

В Корпоративна търговска банка няма ликвидни активи за депозитите над 200 000 лв., обявиха от ГЕРБ

12:57 | 16.07.14 г. 47
БСП: Възможно е големите влогове в КТБ да бъдат покрити, но без лихвите*

Активи на Корпоративна търговска банка (КТБ) могат да бъдат използвани, за да се покрият влогове на фирми и граждани над 200 000 лева, смятат депутати от БСП.

В банката одиторите са установили, че има активи за 2 милиарда лева, които могат да отидат в „Креди Агрикол“, която ще бъде одържавена, и да се използват за разплащане на негарантираните влогове, посочи депутатът от Коалиция за България Румен Гечев.

Според него обаче вложителите с над 200 000 лева могат да получат само главницата, но не и лихвите върху нея.

По този начин използването на добрите активи от КТБ означава, че българските данъкоплатци няма да се ангажират с нито една стотинка за решаването на проблема с банката, мотивира предлагания вариант Гечев.

По думите му този вариант на решение на проблема е представен за обсъждане в парламентарната група на БСП и среща съгласие на 90% в работните групи.

Той обясни, че 80 хиляди души са наети във фирми - държавни и частни, които са засегнати от проблема с КТБ, а те пък от своя страна внасят в държавната хазна 1,5 милиарда лева такси и данъци. Ако не се реши проблемът, държавата ще губи стотици милиони левове на година, коментира депутатът.

“Гарантираните влогове в КТБ са 3,7 милиарда лева и източникът на тези средства са около 2 милиарда от гаранционния фонд и 1,6 -1,7 милиарда от Министерството на финансите чрез емитиране на държавен дълг”, обясни още той.

Отчетът на КТБ към 31 март показва, че активите на банката са били в размер на 7,3 млрд. лв. Кредитният портфейл на КТБ е възлизал на 5,3 млрд. лв. Пасивите на банката - основно портфейла от депозити, е бил в размер 6,68 млрд. лв., а капиталът на банката е в размер на 622 млн. лв. Привлечените средства от физически лица са 4,5 млрд. лв., а от юридически – 1,85 млрд. лв.

Според Гечев, след като вече доверието стана проблем, ръководството на новата държавна банка би трябвало да е одобрено от правителството, а може би дори и от парламента.

От ГЕРБ отрекоха твърдението на Румен Гечев, че в КТБ има ликвидни активи на стойност 2 милиарда лева*, които да се използват за покриване на влогове на фирми и граждани над 200 000 лева.

"Не е вярно, че в КТБ има 2 милиарда бързоликвидни активи, според доклада на БНБ, ако говорим за активи, има 2 милиарда кредити, раздадени на работещи предприятия, които си ги погасяват. Тези кредити не са високоликвидни активи и това означава да поискаме предсрочно погасяване на кредитите и да поставим предприятията под риск“, коментира Менда Стоянова от опозицията.

По думите на Менда Стоянова лицата с над 200 000 лв. влогове в КТБ имат общо 600 милиона лева. Според нея, ако се стигне до варианта и те да бъдат обезщетявани, не би трябвало да получават лихви.

Лиляна Павлова от ГЕРБ пък настоя първо да се провери дали тези вложители са плащали данъци върху лихвите от депозитите си.

Относно идеята да има специален закон за КТБ Павлова обяви, че закон се прави на базата на разчети, а още не е ясна пълната информация от БНБ за КТБ.

* Актуализирана информация

Всичко по темата за КТБ четете тук

Още новини за България четете в Dnes.bg

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 9 години
"Не разбираш ли? Не е избирателната система, не е елита не е нищо друго, а ИЗБИРАТЕЛЯ. Избирателя си ти- човек, който зове за погазване на закона, за да си получи 5тте хиляди лефчета и да се успокои общественото мнение. Това е причината, поради която ще си караме така. Искров, Борисов, Станишев, те ще си идат, но ще дойдат други, също като тях, защото ще ги изберат избиратели също като теб, такива, които предпочетоха популиста-кобурггот, който обеща по 5К лефчета, пред способния Иван Костов, който обещаваше интеграция в ЕС и демократично правово общество "в рамка!! И.К. има сериозни кусури , но бг обществото още не е излъчило по добър...докато всеки път има Барековци, Сидеровци, ЯЯневци, Жорж Ганчевци, и т.н.(за последния и аз съм пускал, но веднъж...)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 0
hagan
преди 9 години
е щом казваш щете слушам аз съм послушен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
:) Не приятелю не е така. До някъде си прав да, човек, като е млад е идеалист, там надъхан от майка си и баща си и т.н.Като станеш на 25 ставаш ***. Почваш да си мислиш че всичко е в парите в колата в службата и вратовъзката.. всичко това е така, защото в този период от живота си нямаш много, а имаш огромни нужди. Но наближава човек 40 и успява да си купи там каквото му е нужно, че даже и да има влог в КТБ и тогава, усещаш че пак те стиска чепика и че те стиска в кофти устройството на обществото. Надвил си си на масрафа дет се вика и пак се връщаш на същите убеждения, но вече не си надъхан идеалист, а убеден демократ така да се каже. Та така, ти предполагам си във втория период. И аз бях така. Аз ти водя с няколко годинки, така че слушай какво ти говоря, ще дойдеш на моето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 9 години
Според мен, единственото, което е вярно в думите на Гечев са числата. За съжаление съм на работа и не могада отделя много време, но един бърз поглед не долавя проблемните активи на банката. Има движения спрямо предходната година,които са интересни, но за проблеми аз не мисля, че може да се говори. вижте сами:http://***.corpbank.bg/content/reports/BG/CORP_03_2014_MSS_Balance_sheet_Income_statement.pdfhttp://***.corpbank.bg/content/reports/BG/CORP_03_2014_BNB_Balance_sheet_Income_Statement.pdfhttp://***.corpbank.bg/content/reports/BG/CORP_Annual_2013_Cons_BNB_Forms_BG.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 1
hagan
преди 9 години
за да видиш дали си еволюирал се замисли мислиш ли еднакво като майка си и баща си и ако етака дали наистина ли си еволюирал или си клонинг оформен от тях -човек който се съмнява мисли -който не се съмнява се сещаш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 1
hagan
преди 9 години
прави са думите ти за закона за правото но много удрят на суха теория тоест си идеалист значи си млад честен надъхан човек научил от родителите че имал честен министър председател който лошите са го свалили но има хора които са били със Костов през 1996 в София иго познават лично и за тях той не е живия бог ходещ по земята -макар че тези дни неговите анализа са най верни иго подкрепям
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Да, така е, аз съм сега на 19 но имам пари в КТБ за разлика от теб :DКазвам се Делян Пеевски Вместо да се опитваш да отгатнеш далои съм имам право или не, по-добре прочети какво съм написал и помисли върху него, ако имаш с какво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 0 rate down comment 0
hagan
преди 9 години
не не съм гласувал за царя моята партия не влезна на онези избори в парламента но май ти тогава си нямал право изобщо да гласуваш а :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Така е да, нивото ми е много ниско за теб, моля да ме извиниш. Само кажи, пусна ли за кобурггота през 2001ва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 0
hagan
преди 9 години
"Боже, дай ми спокойствие, за да приема това, което не мога да променя. Смелост, за да променя това, което мога да променя. И мъдрост, за да осъзная разликата между двете."~ Марк Аврелий
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още