IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП: Възможно е големите влогове в КТБ да бъдат покрити, но без лихвите*

В Корпоративна търговска банка няма ликвидни активи за депозитите над 200 000 лв., обявиха от ГЕРБ

12:57 | 16.07.14 г. 47
БСП: Възможно е големите влогове в КТБ да бъдат покрити, но без лихвите*

Активи на Корпоративна търговска банка (КТБ) могат да бъдат използвани, за да се покрият влогове на фирми и граждани над 200 000 лева, смятат депутати от БСП.

В банката одиторите са установили, че има активи за 2 милиарда лева, които могат да отидат в „Креди Агрикол“, която ще бъде одържавена, и да се използват за разплащане на негарантираните влогове, посочи депутатът от Коалиция за България Румен Гечев.

Според него обаче вложителите с над 200 000 лева могат да получат само главницата, но не и лихвите върху нея.

По този начин използването на добрите активи от КТБ означава, че българските данъкоплатци няма да се ангажират с нито една стотинка за решаването на проблема с банката, мотивира предлагания вариант Гечев.

По думите му този вариант на решение на проблема е представен за обсъждане в парламентарната група на БСП и среща съгласие на 90% в работните групи.

Той обясни, че 80 хиляди души са наети във фирми - държавни и частни, които са засегнати от проблема с КТБ, а те пък от своя страна внасят в държавната хазна 1,5 милиарда лева такси и данъци. Ако не се реши проблемът, държавата ще губи стотици милиони левове на година, коментира депутатът.

“Гарантираните влогове в КТБ са 3,7 милиарда лева и източникът на тези средства са около 2 милиарда от гаранционния фонд и 1,6 -1,7 милиарда от Министерството на финансите чрез емитиране на държавен дълг”, обясни още той.

Отчетът на КТБ към 31 март показва, че активите на банката са били в размер на 7,3 млрд. лв. Кредитният портфейл на КТБ е възлизал на 5,3 млрд. лв. Пасивите на банката - основно портфейла от депозити, е бил в размер 6,68 млрд. лв., а капиталът на банката е в размер на 622 млн. лв. Привлечените средства от физически лица са 4,5 млрд. лв., а от юридически – 1,85 млрд. лв.

Според Гечев, след като вече доверието стана проблем, ръководството на новата държавна банка би трябвало да е одобрено от правителството, а може би дори и от парламента.

От ГЕРБ отрекоха твърдението на Румен Гечев, че в КТБ има ликвидни активи на стойност 2 милиарда лева*, които да се използват за покриване на влогове на фирми и граждани над 200 000 лева.

"Не е вярно, че в КТБ има 2 милиарда бързоликвидни активи, според доклада на БНБ, ако говорим за активи, има 2 милиарда кредити, раздадени на работещи предприятия, които си ги погасяват. Тези кредити не са високоликвидни активи и това означава да поискаме предсрочно погасяване на кредитите и да поставим предприятията под риск“, коментира Менда Стоянова от опозицията.

По думите на Менда Стоянова лицата с над 200 000 лв. влогове в КТБ имат общо 600 милиона лева. Според нея, ако се стигне до варианта и те да бъдат обезщетявани, не би трябвало да получават лихви.

Лиляна Павлова от ГЕРБ пък настоя първо да се провери дали тези вложители са плащали данъци върху лихвите от депозитите си.

Относно идеята да има специален закон за КТБ Павлова обяви, че закон се прави на базата на разчети, а още не е ясна пълната информация от БНБ за КТБ.

* Актуализирана информация

Всичко по темата за КТБ четете тук

Още новини за България четете в Dnes.bg

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 1 rate down comment 1
hagan
преди 9 години
тръгваш на лични нападки без да ме познаваш-явно това ти е нивото-успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
:) Не разбираш ли? Не е избирателната система, не е елита не е нищо друго, а ИЗБИРАТЕЛЯ. Избирателя си ти- човек, който зове за погазване на закона, за да си получи 5тте хиляди лефчета и да се успокои общественото мнение. Това е причината, поради която ще си караме така. Искров, Борисов, Станишев, те ще си идат, но ще дойдат други, също като тях, защото ще ги изберат избиратели също като теб, такива, които предпочетоха популиста-кобурггот, който обеща по 5К лефчета, пред способния Иван Костов, който обещаваше интеграция в ЕС и демократично правово общество
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 9 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Ами това (в статията) е същата схема, пардон - обир, който БНБ беше замислила първоначално, само че опакована по друг начин и описана с други думи. Пак 3.5 млрд. дупка се запълва за обща сметка - от фонда за гарантиране на депозитите и държавен заем. Мамицата му и съдба - много крадци и много нагли в тая клета държавица!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 0
hagan
преди 9 години
да революцията иска жертви една власт ще бъди сменена със по безскрупулна в името на светло бъдеще дано нещо стане по добро но ме съмнява със тази избирателна система със този политически безалтернативен елит сме обречени на преебаване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 0
hagan
преди 9 години
ако щеш вярвай не те карам явно сте много богати че си мислите че има доста хора със влогове е аз несъм от тях но дано и аз направя влогове някога в някой живот :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
И да, НЕ ТРЯБВА общественото мнение да се успокоява, докато закона се погазва. Общественото мнение трябва да е по-нетърпимо към погазването на закона, отколкото към 5тте хиляди лефчета с които се свършва времепространството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 14 rate down comment 1
forexar
преди 9 години
РУМЕН ГЕЧЕВ ? Стига сте цитирали Румен Гечев. Кой е Румен Гечев - помните ли ? ... През 1987-1991 година е секретен сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност с псевдоним Економов. През 1990 година Румен Гечев става член на БСП и в периода 1995-1997 година е заместник-председател на Министерския съвет и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов.[3].Т.е. ДС човек управлявал процесите на фалиране на банките по Виденово време - най-масовите фалити сега "оздравява" банковата система !!!И го цитират навсякъде като месия и пророк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Как не се сетихме че нямаш пари :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Съда е друга болезнена тема :( Даже не съда а Цацаратурата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 0
hagan
преди 9 години
аз нямам пари там нямам никъде имам 70 000 дългове но психозата в държавата ме дразни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още