fallback

Глобал Маркетс работи без лиценз!

Посредникът продължава да сключва договори с клиенти, предупреждава КФН

15:17 | 10.10.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Комисия за финансов надзор обръща внимание на инвеститорите, че дружеството „Глобал Маркетс” ООД със седалище и адрес на управление: гр. София, район Витоша, ж.к. „Манастирски ливади”, ул. „Майстор Алекси Рилец” № 38 няма лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник, както в Република България, така и в рамките на Европейския съюз.

Лицензът на дружеството е отнет принудително от КФН с Решение № 651- ИП от 14.07.2014 г. за извършени от „Глобал Маркетс” ООД и неговия управител Йордан Моллов системни нарушения на Закона за пазарите на финансови инструменти и актовете по прилагането му. Констатираните от КФН системни нарушения включват извършване на неправомерни действия с активи на клиенти, включително използване на парични средства на клиенти при сключването на сделки за собствена сметка на ИП и възпрепятстване на надзорната дейност на КФН. КФН е информирала надлежно и в срок всички надзорни органи в ЕС, включително и Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA), че лицензът на посредника е отнет и за предприетите спрямо него надзорни мерки.

Решението за принудително отнемане на лиценза е обжалвано от „Глобал Маркетс” ООД пред Върховния административен съд, но обжалването на решението не спира изпълнението му, с оглед на което дружеството към настоящия момент не притежава лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник и не може да извършва дейност като такъв. 

Съгласно наличните в КФН данни, независимо от решението за отнемане на лиценза на „Глобал Маркетс” ООД, дружеството продължава да сключва договори с клиенти не само на територията на Република България, но и в други държави - членки на ЕС. 

Във връзка с изложеното, инвеститорите следва да имат предвид, че КФН не осъществява текущ надзор по отношение на дейността на дружеството и че предоставените на „Глобал Маркетс” ООД след отнемане на лиценза на дружеството финансови активи и парични средства от инвеститорите не са гарантирани от Фонда за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа.

Един от сайтовете, чрез който „Глобал Маркетс” ООД привлича клиенти, е http://www.globalmarkets.bg/. Сигнали и жалби, свързани дейността на „Глобал Маркетс” ООД, подавайте на e-mail: delovodstvo@fsc.bg. Допълнителна информация за „Глобал Маркетс” ООД може да бъде намерена на: http://www.fsc.bg/Saobshtenie-vav-vrazka-s-redica-porachkovi-publikacii-v-mediite-kasaeshti-Global-Markets-OOD-news-3826-bg

В КФН са постъпили множество жалби и сигнали от клиенти и потенциални клиенти на ,,Глобал Маркетс” ООД, които се отнасят до порочни търговски практики, неуредени финансови взаимоотношения с клиенти в особено големи размери, използване на неистински документи, неизплащане на възнаграждения на служители, умишлено въвеждане в заблуждение на клиенти във връзка с техните активи и извършените с тях операции и други. 

Общата стойност на наложените от КФН санкции на ,,Глобал Маркетс” ООД и негови служители е над 150 000 лв. Всички издадени наказателни постановления за извършените нарушения са обжалвани от дружеството, което е възпрепятствало влизането им в сила. След влизане в сила на част от наказателните постановления е възникнало основание КФН да отнеме лиценза на дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:11 | 13.09.22 г.
fallback