IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН отнема лиценза на инвестиционния посредник Глобал Маркетс*

През май посредникът бе задължен да преустанови сключването на договори с нови клиенти и да прекрати взаимоотношения със съществуващите

13:53 | 01.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КФН отнема лиценза на инвестиционния посредник Глобал Маркетс*

На вчерашното си заседание Комисията за финансов надзор (КФН) е открила производство по отнемане на издадения на ИП Глобал Маркетс ООД лиценз. 

Основанията са констатираните системни нарушения на Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ). Целта на КФН при процедурата е да осигури цялостна защита на интересите на клиентите на посредника при прекратяването на дейността му и надлежното уреждане на отношенията с всички клиенти на ИП, както и осигуряване на стабилност на финансовите пазари.

С решение на КФН от средата на май Глобал Маркетс бе задължен незабавно да преустанови сключването на договори с нови клиенти и да прекрати взаимоотношенията си със съществуващите. Посочени бяха нарушения при капиталовата адекватност и ликвидността, нередности в полския клон на посредника, нарушения от служителите му на Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ) и множество постъпили жалби от клиенти.

От 2010 г. досега Комисията за финансов надзор (КФН) е извършила различни проверки на дейността на ИП „Глобал Маркетс” ООД, вследствие на които са съставени близо 120 акта за установяване на административно нарушение (АУАН). Констатираните нарушения са за извършване на неправомерни действия с активи на клиенти, включително използване на парични средства на клиенти при сключването на сделки за собствена сметка на ИП; неспазване на основополагащи принципи, регламентиращи дейността на инвестиционните посредници, заложени в ЗПФИ и актовете по прилагането му - да действа честно, справедливо и като професионалист в съответствие с най-добрите интереси на своите клиенти; неспазване на издадения от КФН лиценз, а именно ИП „Глобал Маркетс” ООД е сключвал сделки за собствена сметка, без да има право да извършва такава инвестиционна дейност. С цел съобразяване дейността на „Глобал Маркетс” ООД със законодателните изискванията (на ЗППЦК, ЗПФИ и нормативните актове по прилагането им) на инвестиционния посредник са отправени 42 препоръки.

По случая с “Глобал Маркетс” OOД КФН си сътрудничи с компетентните институции в България, вкл. прокуратурата, ДАНС, Национална агенция за приходите и др. През последната година и половина КФН активно обменя надзорна информация за инвестиционния посредник и с отговорните органи на страни от ЕС като Дания, Полша и Словакия, се казва в съобщението на КФН.

В неделя от ДАНС съобщиха, че лицензиран инвестиционен посредник е изградил мрежа от свързани фирми за маркетингови услуги, чрез която на 26-27 юни 2014 г. на физически и юридически лица са изпратени стотици съобщения, озаглавени "Информационен бюлетин относно рисковете за депозити в български банки".

Ръководството на Глобал Маркетс заяви днес, че е задължено да не коментира пред медиите обвинението за атака на банковата система до приключване на разследването по случая от ДАНС. Ние вярваме на компетентните органи, оказваме и ще им оказваме и занапред съдействие за изясняването на обстоятелствата, тъй като самите ние сме най-заинтересовани истината да стане достояние на обществеността, се казва в прессъобщение на посредника.

Вчера прокуратурата започна досъдебно производство срещу свързаните с Глобал Маркетс Кирил Джабаров (роден през 1985 г. в София) и Робърт Димитров (роден през 1974 г. в Чехословакия), които са разпространявали неверни информации за банки.

Кирил Джабаров е одобрен за управител на ИП Глобал Маркетс с решение на КФН от април 2011 г. През септември и ноември 2012 г. КФН е забранила на Кирил Джабаров и Роберт Димитров да придобият съответно 20,1% и 20,2% от ИП Глобал Маркетс. 

През ноември миналата година пък КФН отказва да допусне Кирил Джабаров до изпит за придобиване на право за извършване на дейност като инвестиционен консултант, тъй като не е представил свидетелство за съдимост и удостоверение за адресна регистрация, а и няма диплома за висше образование от НБУ, каквото обстоятелство е декларирал.

Вчера стана ясно, че Джабаров и Димитров са изпращали сигнали, касаещи финансовата стабилност на пет банки. Имейлите са били изпратени от трети човек, който е бил нает за това, но не е осъзнавал, че извършва престъпление и целта на съобщенията. Според разследващите Робърт Димитров е разпоредил изпращането на съобщенията, а Кирил Джабаров ги е подготвил технически.

Двамата са привлечени от прокуратурата към наказателна отговорност за престъпление по Наказателния кодекс - предаване на неверни данни за тревога. Предвижданото наказание е лишаване от свобода за срок до 2 години и глоба. На двамата е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 3 000 лв.

* Актуализирано в 15:20 с допълнителна информация от КФН и в 16:00 с изявлението на Глобал Маркетс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
COBOSCHETO
преди 9 години
Доста позакъсняла реакция, както и с отговорите на жалбите които отнемат по 2 месеца на въпросното "ведомство" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още