fallback

Мартин Димитров: Спасихме публичните дружества от глоба за притежаваната земя

Бюджетната комисия прие поправки, които разрешават на публичните дружества с чуждо участие да са собственици на ниви

09:27 | 20.03.15 г. 7
Автор - снимка
Редактор

"Добра новина - извадихме публичните компании от забраната за покупка на акции от чужденци", е коментирал депутатът Мартин Димитров във facebook профила си. Коментарът му е по повод поправката в преходните и заключителните разпоредби на Закона за пазарите на финансови инструменти, предложени от депутатите от Реформаторския блок Настимир Ананиев, Мартин Димитров и Румен Христов, с които са напът да отпаднат милионните глоби, които заплашваха публичните дружества, собственици на земеделски земи, в които има чуждестранен акционер извън ЕС или офшорна компания. Сега предстои да се гледат окончателно и в пленарната зала с положително становище oт комисия.

"Бях сезиран от десетки хора с много разумни аргументи. Цял свят се бори за инвестиции, а ние ще ги гоним и глобяваме. Днес (в четвъртък - бел. ред.) на второ четене в Бюджетна комисия беше подкрепено нашето предложение за публичните компании да няма ограничение за покупката на акции от граждани извън ЕС. Надявам се текстовете да минат успешно и през пленарна зала. Аргументите са прости, няма как да се контролира кой купува акции и съответно няма как да се ограничи. Забраната и въведените досега глоби от 100 лева за декар имаше опасност да ударят тежко капиталовия пазар и особено фондовете, които купуват земя. Засега разумът надделява!", е написал депутатът.

Според сега действащата нормативна уредба след 1 май офшорните фирми трябваше да се разделят окончателно с нивите си в България. Това е крайният срок, с който тези фирми трябва да се съобразят с последните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, приети на 11.02.2015 г.

В закона от миналата година се забрани не само придобиването в бъдеще на ниви от чуждестранни физически лица от страни извън ЕС, но и от търговски дружества, които пряко или косвено са притежавани от дружества, регистрирани в офшорни зони или в страни извън ЕС и Европейското икономическо пространство.

Вече е приета и санкция за неспазването на забраната. Тя е в размер на 100 лева за всеки декар, а при повторно нарушение – 300 лв. за всеки декар. "Заявяваме своята категорична позиция, че мениджмънтът на Адванс Терафонд АДСИЦ няма да допусне разпродажба на активи на дружеството, както и заплащане на имуществени санкции. С цел защита интересите на своите акционери, сме предприели необходимите действия за решаване на изложения проблем", заявиха от ръководството на Адванс Терафонд АДСИЦ по повод законовите промени.

 

Свързани компании:

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
fallback