IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Димитров: Спасихме публичните дружества от глоба за притежаваната земя

Бюджетната комисия прие поправки, които разрешават на публичните дружества с чуждо участие да са собственици на ниви

09:27 | 20.03.15 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Мартин Димитров: Спасихме публичните дружества от глоба за притежаваната земя

"Добра новина - извадихме публичните компании от забраната за покупка на акции от чужденци", е коментирал депутатът Мартин Димитров във facebook профила си.

Коментарът му е по повод поправката в преходните и заключителните разпоредби на Закона за пазарите на финансови инструменти, предложени от депутатите от Реформаторския блок Настимир Ананиев, Мартин Димитров и Румен Христов, с които са напът да отпаднат милионните глоби, които заплашваха публичните дружества, собственици на земеделски земи, в които има чуждестранен акционер извън ЕС или офшорна компания. Сега предстои да се гледат окончателно и в пленарната зала с положително становище oт комисия.

"Бях сезиран от десетки хора с много разумни аргументи. Цял свят се бори за инвестиции, а ние ще ги гоним и глобяваме. Днес (в четвъртък - бел. ред.) на второ четене в Бюджетна комисия беше подкрепено нашето предложение за публичните компании да няма ограничение за покупката на акции от граждани извън ЕС. Надявам се текстовете да минат успешно и през пленарна зала. Аргументите са прости, няма как да се контролира кой купува акции и съответно няма как да се ограничи. Забраната и въведените досега глоби от 100 лева за декар имаше опасност да ударят тежко капиталовия пазар и особено фондовете, които купуват земя. Засега разумът надделява!", е написал депутатът.

Според сега действащата нормативна уредба след 1 май офшорните фирми трябваше да се разделят окончателно с нивите си в България. Това е крайният срок, с който тези фирми трябва да се съобразят с последните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, приети на 11.02.2015 г.

В закона от миналата година се забрани не само придобиването в бъдеще на ниви от чуждестранни физически лица от страни извън ЕС, но и от търговски дружества, които пряко или косвено са притежавани от дружества, регистрирани в офшорни зони или в страни извън ЕС и Европейското икономическо пространство.

Вече е приета и санкция за неспазването на забраната. Тя е в размер на 100 лева за всеки декар, а при повторно нарушение – 300 лв. за всеки декар.

"Заявяваме своята категорична позиция, че мениджмънтът на Адванс Терафонд АДСИЦ няма да допусне разпродажба на активи на дружеството, както и заплащане на имуществени санкции. С цел защита интересите на своите акционери, сме предприели необходимите действия за решаване на изложения проблем", заявиха от ръководството на Адванс Терафонд АДСИЦ по повод законовите промени.

 

Свързани компании:

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 73 rate down comment 2
bezsapruga
преди 9 години
Голямо треперене за паричките става тука.Готови сме на всякаква извращиня само само да спечелим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 20
bezsapruga
преди 9 години
"Бях сезиран от десетки хора с много разумни аргументи. Цял свят се бори за инвестиции, а ние ще ги гоним и глобяваме" ДА ще гоним нежелани капитали с неясен произход и примитивната и проблематичната ку*венска философия която ни носят на притежателите им,ОПРЕДЕЛЕНО не са ни нужни руско-говорящи инвеститори в Българска земя.Изгонвнето им ще е "СТИМУЛ" за евро-инветирори ТОЕСТ ГОНИМ КОГОТО ТРЯБВА ЗА ДА СЪЗДАДЕМ СТИМУЛ ЗА ОНЗИ КОГОТО ПРЕДПОЧИТАМЕа руско-говорящите,първо,ако обичат да се демократизират,да си платят дължимите данъци и след две поколения време,да заповядат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 2
Tobywolf
преди 9 години
Мартин Димитров е ***! Кого сте спасили?!?!Първо гласувате простотии, после "спасявате"... аман от спасители!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Gabriele
преди 9 години
Политиката наистина е за преосмисляне!!! Само ,че рентата на Агро Тера Север е с 30% по ниска от пазарната !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
evtimvz
преди 9 години
Адванс Терафонд да преосмисли политиката си спрямо Агро Тера Север, собственост на Адванс Екуити, защото дава много земя на аренда с висока рента, а Адванс Екути е губеща от 10 г. Малко съмнително как Адванс Терафонд е печеливща за сметка на друг свързани компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 3
fras
преди 9 години
"Добра новина - извадихме публичните компании от забраната за покупка на акции от чужденции", е коментирал депутатът Мартин Димитров във facebook профила си.------------------------------------------И какво и е доброто. Вместо да мислите ПРЕДИ на направите някоя щуротия, вие я правите, а после я поправяте(понякога).Абсолютно същата глупост депутатите(без участието на РБ, признавам) направиха и в предния парламент, като наложиха ограничения компании с офшорно участие да участват в обществени поръчки.Т.е. някой конкурент на Трейс примерно можеше да регистрира офшорка, да купи 2 акции на борсата и после да иска отстраняване на Трейс от всички процедури за строителство.Или пък Софарма от търгове за лекарства.И въпреки че това беше само преди година, *** го повториха със земеделската земя.Освен това тази промяна нарушава принципите на равнопоставеността.Налага едни правила за публични и други за непублични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 6
ivanrog
преди 9 години
Оооо, велики спасительо! Абе вие май наистина сте ***, а? Нали вие приехте тази забрана, да не я е приемал някой друг, че да ги спасявате! Явно трябва да ни спасите от вашето пресъствие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още