IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агро Финанс се отказа от плановете за ликвидация

Правната обстановка е съществено променена, заявяват от АДСИЦ-а

09:56 | 11.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Агро Финанс се отказа от плановете за ликвидация

„Към настоящия момент правната обстановка е съществено променена, е заявил председателят на Общото събрание на акционерите на Агро Финанс АДСИЦ от 4 май 2015 г.“ и акционерите са гласували против обявяването на дружеството в ликвидация.

Протоколът от събранието е публикуван чрез Бюлетин Investor.bg. “В ДВ бр. 31/2015 г. е обнородван ЗИД на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, съгласно което изменение налагането на установените имуществени санкции е отложено, като влиза в сила, считано от 1 октомври 2015 г. На 29 април 2015 г. в Народното събрание е гласуван и приет на второ четене проект на ЗИД на Закона за пазарите на финансови инструменти, съгласно което изменение ограниченията по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, несзпазването на които биха довели до имуществената санкция, няма да се прилагат за публичните дружества, включително и за акционерните дружества със специална инвестиционна цел”, пише в протокола.

С оглед на изложенето към датата на Общото събрание не е налице коментираната в материалите за Общото събрание възможност за налагане на цитираната имуществена санкция по отношение на Агро Финанс АДСИЦ. Акционерите са гласували против ликвидацията.

Гласуван е и брутен дивидент от 0,0837 лв. на акция или общо 2 696 530,54 лв., за което Investor.bg вече писа.

Основният акционер в дружеството, Агроион Инвест АД, бе доста наплашен от предвижданите глоби от 100 лв. на месец на декар земеделска земя и предложи допълнителни точки към дневния ред, за обявяване на дружеството в ликвидация, избор на ликвидатор и други в този смисъл.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
В мотивите на Агрион Инвест АД пишеше „Посочените условия (глоби - бел. ред.) създават предпоставки за Агро Финанс АДСИЦ да бъде поставено в състояние, при което да претърпи предвидените в закона санкции, независимо че невъзможността да отговори на въведените законови изисквания е обективна. Доколкото промените, които предвиждат двата посочени законопроекта, все още не са приети, не са влезли в сила и не са действащо право, единствената възможност, която съществува за Агро Финанс АДСИЦ, за да не претърпи предвидените имуществени сакции, е дружеството да бъде прекратено.“

Акциите на Агро Финанс АДСИЦ поскъпват с 16,67% за последните 12 месеца до 2,80 лв. за брой и 90 млн. лв. пазарна капитализация.

Към 31 март 2015 г. Агро Финанс АДСИЦ притежава 140 934 дка земеделска земя. За стопанската 2014/2015 са отдадени под наем или аренда 134 хил. дка, или 95% от притежаваните, при средна рента от 48,34 лв./дка. За сравнение за 2013/2014 г. рентата е била 39 лв. на декар, или повишението е с 24%.

Свързани компании:

Агро Финанс АД(AGF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още