fallback

Прехвърляне на пакети на борсата

При негативно развитие на гръцката кризата може да станем свидетели на нови разпродажби на БФБ, смята Даниел Димитров от Реал Финанс

17:43 | 25.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, спадна с 0,6% в първата сесия за седмицата до ниво от 481,56 пункта при оборот от 234 хил. лв. От началото на годината индексът е на минус 7,8%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 се понижи с 0,5% до 97,10 пункта, равнопретегленият BGTR30 се покачи с 0,2% до 391,92 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT отстъпи с 0,2% до 93 пункта.

„Първата сесия за седмицата на Българска фондова борса – София приключи при забележимия оборот от над 6,5 млн. лв. За съжаление той не бе следствие на активна търговия, а на прехвърляне на пакети акции при Трейс Груп Холд АД, Синтетика АД,  Етропал АД и Формопласт АД. Вероятно при последните две позиции продавачът е бил един и същ, поради факта, че прехвърлените обеми представляваха точно 4,99% от капитала им – малко под законовоопределения размер от 5% при който се налага уведомление на обществеността за страните по сделките. От ликвидните позиции единствено Химимпорт АД бе активно търгувана, като в края на сесията бяха сключени над 20 сделки на обща стойност над 200 хил. лв.", заяви за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

"Индексите продължиха низходящия си тренд от последните седмици, като търговията с повечето акции, влизащи в тях бе символична. Единствено BGTR30 завърши сесията в зелено, основно заради високия ръст в цената на Енемона (+7,7%). Днес и търговията на международните пазари е слаба поради почивния ден в повечето развити пазари. Предстои утре да видим по-сериозен ефект от развитието на гръцката криза от уикенда, след като вътрешния министър на южната ни съседка Вуцис каза, че страната му няма средства да плати следващия транш към МВФ в началото на юни. Малкото работещи пазари отчетоха спадове днес, а фючърсите на водещите индекси също бележат спад. При негативно развитие на кризата може да станем свидетели на нови разпродажби и на БФБ. Единната валута също е подложена на разпродажби, което обаче се оказа положително за бългаския износ, респективно за цялата ни икономика“, коментира той.

Търговията с акции днес възлезе на 6,581 млн. лв., благодарение основно на Трейс Груп – 3,101 млн., Етропал – 1,248 млн., Формопласт – 948 хил. и Синтетика – 894 хил., всичките без промяна в цената. На регулиран пазар се сключиха сделки с 48 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 15/17, а при 16 позиции нямаше промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на ПИБ (+2,1%), а с най-голям спад са книжата на Родна Земя Холдинг (-4,3%).

Акциите на Петрол поскъпнаха със 7,7%. Компанията съобщи, че дъщерното й Нафтекс Петрол ЕООД е било уведомено за откриване на производство по несъстоятелност със съобщение от Окръжен съд – гр. Ловеч след подадена през март молба за това от кредитор на дружеството. Същевременно върху активи на дружества от Група Петрол е престъпено към принудително изпълнение по реда на Закона за особените залози /ЗОЗ/ от страна на кредитори, в полза на които същите активи са предоставени като обезпечение. 

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:58 | 13.09.22 г.
fallback