fallback

AlixPartners ще проследява и връща активи на КТБ

ФГВБ предлага на синдиците на банката да сключат договор с компанията, която има опит в разследване на банкови фалити

17:33 | 05.06.15 г. 4
Автор - снимка
Създател

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) избра AlixPartners Services UK LLP за компанията, която ще проследява и връща активи на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Управителният съвет на ФГВБ предлага на синдиците на банката да сключат договор с компанията, която притежава необходимия международен опит в разследване на банкови фалити, информират от Фонда.

Предложението се прави по силата на чл. 31, ал. 1, т. 17 от Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), която позволява наемането на подобна компания. Точката бе приета извънредно от народните представители, които се обединиха около идеята именно международна фирма с опит да се наеме, за да проследи активите на изпадналия в несъстоятелност трезор.

„Съгласно закона, с договора, на AlixPartners Services UK LLP ще се възложи да извърши действия по проследяване и да препоръча на синдика на КТБ АД действия за запазване и връщане в имуществото на банката на активи, с които банката се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и/или когато даденото значително надвишава полученото, както и в случаите на отпуснати кредити при недостатъчно или липсващо обезпечение или на свързани лица, когато тези сделки или трансакции са довели до влошаване на нейното финансово състояние“, гласи прессъобщението на ФГВБ, което на практика цитира допустимите действия по чл. 31, ал. 1, т. 17 от ЗБН.

Коя е избраната компания?

AlixPartners е водеща глобална мултидисциплинарна консултантска компания. В своята практика на финансово консултантски услуги AlixPartners има водещ световен опит в проследяване, разследване и възстановяване на активи, както и в подпомагане на съдебни действия, и е постигнала важни успехи във възстановяването на активи в множество и сложни юрисдикции, поясняват ФГВБ.

Екипът на компанията е извършвал разследвания в над 40 държави, покриващи всички региони на света, с помощта на водещи криминалистични средства, е-откриване, дейта майнинг и технологии за анализи.

AlixPartners има особено силен опит в ангажименти, свързани с банки и други финансови институции, включително с обвинения за измами, допълват от там относно мотивите за избора.

По думите на председателя на УС на ФГБВ Радослав Миленков фирмата трябваше да бъде избрана до края на май, но от институцията уточниха миналата седмица, че процедурата се забавя с оглед постигането на най-добра оферта.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:10 | 11.09.22 г.
fallback