IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 30 май избират фирма, която да търси парите на КТБ

11 компании са кандидатствали да проведат международното разследване

16:07 | 13.05.15 г.
До 30 май избират фирма, която да търси парите на КТБ

До 30 май ще има избрана чужда фирма, която да проведе международно разследване на паричните потоци от КТБ. В това увери премиерът Бойко Борисов депутатите по време на традиционния блиц контрол в парламента.

Искането за международно разследване се поставя периодично от ДПС и РБ. Депутатите дори го записаха в Закона за банковата несъстоятелност, но партиите не престават да изразяват недоволство от забавянето на процеса. Днес въпросът бе поставен отново от Мартин Димитров от РБ.

Борисов изчете писмо от шефа на Фонда за гарантиране на влоговете, предоставено му от финансовия министър. В него се казва, че 11 компании са кандидатствали да проведат разследването. Първоначално одобрените кандидати ще бъдат поканени на 18 май да представят вариант за действие и ценови план.

"Решението кои кандидати да бъдат предложени на синдиците на КТБ ще се вземе не по-късно от 21 май. Синдиците следва да започнат веднага преговори за сключване на договор, които трябва да приключат до 30 май", прочете Борисов.

Премиерът прогнозира, че най-вероятно ще бъде избрана най-голямата компания. Той пое ангажимент, когато процесът по избора приключи, шефът на Фонда и финансовият министър да информират депутатите.

"С една дума до 30 май тази тема ще бъде приключена. Ще имаме международна компания, която има огромен опит във връщането на такива средства", каза Борисов.

Борисов разкритикува за пореден път шефа на БНБ Иван Искров. "То дори не е възпитание и култура... След този запис да не си е депозирал оставката в парламента... Колегите от ДПС имат много хубави думи в такива случаи", каза той.

Мартин Димитров пък изрази надежда всички замесени в източването на КТБ да бъдат разкрити. Борисов обясни, че депутатите могат с една законодателна поправка да изискат цялата информация по темата да пристига и при тях.

Още новини от Dnes.bg

Темата за КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още