fallback

„Алфа Финанс Холдинг“ АД погаси предсрочно облигационния си заем

Погасеният остатък от облигационния заем е в размер на 2,8 млн. евро

14:26 | 10.06.16 г. 6
Автор - снимка
Редактор

„Алфа Финанс Холдинг“ АД извърши пълно предсрочно погасяване на остатъка по облигационния си заем в размер на 2,8 млн. евро, включващо главница, лихви и допълнителни плащания, съобщи компанията чрез БФБ - София. 

Първоначалният размер на облигационната емисия беше в размер на 8 млн. евро.„Решението за предсрочното погасяване е в следствие на стратегията на групата за оптимизиране на финансовите задължения и оттегляне от капиталовия пазар, поради безпрецедентния системен административен натиск и тормоз, налаган през последните години от страна на Комисията за финансов надзор (КФН)“, обясниха от холдинга.

За седемте години от емитирането на облигационната емисия през 2009 г. до момента срещу „Алфа Финанс Холдинг“ АД и мениджмънта й са издадени 95 акта, 93 наказателни постановления, над 25 принудителни административни мерки, както и над 100 писма с искане за информация, често в невъзможно кратки срокове. Много от тези мерки са успешно оборени по съдебен път, а за част от тях процесите продължават.

Почти всички наказателни производства са започнали след февруари 2013 г., когато във в. „Капитал“ излиза информацията, че председателят на КФН Стоян Мавродиев е призован за свидетел по делото за пране на пари придобити от наркотрафик, известно като делото „Брендо“. Издател на в. „Капитал“ е Иво Прокопиев, мажоритарен акционер и главен изпълнителен директор на „Алфа Финанс Холдинг“ АД, посочва още дружеството. 

Формалното основание на КФН за административните мерки срещу “Алфа финанс холдинг” АД беше качеството му на емитент на публично търгувани инструменти (облигации) и “потенциалната възможност да бъдат увредени интересите на облигационерите на холдинга”.

"Предсрочно погасяване на облигационния заем в пълен размер, фактически доказва безпочвеността  и липсата на основание за действията на КФН", подчертават от компанията.

През първото тримесечие на годината холдингът отчита загуба в размер на 668 хил.лв. Приходите от дейността на групата за периода възлизат на 4,4 млн. лв.

Към края на 2015 г. холдингът регистрира положителен счетоводен резултат в размер на 1,5 млн. лв. в сравнение със загубата от 4,3 млн. лв през 2014 г.

Активите на компанията към края на миналата година са в размер на 231,2 млн. лв. спрямо 224,9 млн. лв през 2014 г. Пасивите са в размер на 96,7 млн. лв, което представлява леко увеличение спрямо 91,9 млн. лв през 2014 г.

Свързани компании:

Алфа финанс холдинг АД - предсрочно погасена емисия юни 2016 г.(X26A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:12 | 13.09.22 г.
fallback