fallback

КФН с нови три сигнала срещу Булброкърс

От фирмата окачествяват обвиненията като абсурдни и напълно безпочвени

16:36 | 11.06.16 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН)  Стоян Мавродиев е внесъл нови три сигнала в прокуратурата срещу „Булброкърс” ЕАД.

Пред "24 часа" председателят на финансовия регулатор пояснява, че те са резултат на международно разследване, което е продължило повече от година. 

„Сигналите са за други престъпления срещу „Булброкърс” ЕАД. Установихме как тези лица, чрез поредица от офшорни компании, през които са минавали огромни суми, а мащабът е милиони евра, в крайна сметка са осъществили множество престъпления според нашите експерти, започвайки от щети на миноритарни акционери в публични компании, данъчни престъпления, пране на пари, документни престъпления”, обясни Мавродиев.

По думите му може да се направи паралел със скандала „Панама пейпърс”, защото разкриването на схемата е станало възможно след международен обмен на информация с други европейски регулатори. В петък стана ясно, че Софийска градска прокуратура е привлякла като обвиняем изпълнителния директор на инвестиционния посредник “Булброкърс” Радослав Рачев. Според “24 часа” разследването е образувано по сигнал на Комисията за финансов надзор, а обвинението е за престъпление по чл. 217, ал. 4 от Наказателния кодекс - за злоупотреба с доверие. Наказанието е до 5 години затвор и глоба от 100 до 300 лв. Панов отказва повече подробности, тъй като разследването продължава.

Сигналът на КФН, по който е образувано делото, е за сделка с 33% от капитала на “ЕВН България - Електроснабдяване” и ”ЕВН България Електроразпределение”. Сделката е от края на 2011 г. през Българската фондова борса. При продажбата на държавния дял “Булброкърс” е действал като консултант и представител на държавата в лицето на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. 

“Оценяваме обвиненията към мениджмънта на “Булброкърс” като абсурдни и напълно безпочвени. Те са построени върху сигнал на Стоян Мавродиев и почиват върху многократно опровергавани неверни допускания и твърдения”, контрираха пред “24 часа” от “Булброкърс”. От компанията припомнят също, че Административен съд - София - град, в окончателните си решения по същия казус, посочва, че не може да става дума за каквото и да е ощетяване на държавата, за конфликт на интереси или пазарни манипулации”.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:38 | 13.09.22 г.
fallback