fallback

БАКР присъди кредитни рейтинги на Етропал, Синтетика и Делта кредит АДСИЦ*

Етрополската компания получава дългосрочен кредитен рейтинг от ВВ+, а нейният мажоритарен собственик и Делта кредит - от ВВВ-

10:55 | 04.07.16 г.

Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР) присъди кредитни рейтинги на Етропал АД, нейния мажоритарен собственик - Синтетика АД, и на Делта кредит АДСИЦ, съобщават дружествата чрез БФБ-София.

Агенцията дава на Етропал АД дългосрочен кредитен рейтинг от ВВ+ със стабилна перспектива и краткосрочен от В.

Дългосрочният кредитен рейтинг показва, че посрещането на финансовите задължения от страна на Етропал АД се влияе до голяма степен от неблагоприятните изменения в бизнеса или икономическата среда. Финансовото състояние е относително добро. Наблюдава се непостоянен тренд на развитие и относително висок риск. Стабилната перспектива отразява очаквания за запазване на рейтинговата категория в рамките на една година, се посочва в доклада на агенцията за компанията.

В същото време в краткосрочен план оценката за Етропал показва задоволителна способност за посрещане на финансовите задължения и силно влияние от неблагоприятните изменения в средата. От БАКР предупреждават за относително висок кредитен риск.

Етропал АД се занимава с научно-изследователска, експериментална и развойна дейност в областта на ортопедията и травматологията, производство на ендопротези и инплантанти, остеосинтезни средства, производство на спринцовки за еднократна употреба, хемодиализатори и хемолинии, медицински материали за еднократна употреба.

През последните 3-4 години се забелязва разширяване на сектора и покачване на приходите от продажби, отбелязва БАКР в доклада си. През 2013 и 2014г. броят на заетите лица в сектора нараства. Материалната база на предприятията също се разширява, а участниците генерират приходи с високи темпове основно от продажбата на продукция.

Нетните приходи от продажби на Етропал АД намаляват през първите две години от разглеждания период (2011 г. и 2012 г.), което е последвано от две години на ръст. През последната година обаче (2015 г.) се наблюдава ново понижение от 16,1%, като е достигнато най-ниското равнище на приходите от продажби за анализирания период (7,4 млн. лв.).

Дружеството генерира загуба през 2012 г. и 2013 г., а през 2015 г. нетната печалба е символична по размер – от 3 хил. лв. Оперативният резултат обаче е положителен през всички години.

Незадоволителните финансови резултати се отразяват неблагоприятно и на показателите за рентабилност. Текущата и бързата ликвидност са на приемливи нива през последните две години, но незабавната приема ниски стойности. Задлъжнялостта е на добро ниво, гласят още оценките на БАКР.

Родната кредитна агенция всъщност изготвя 3-годишна финансова прогноза за Етропал АД, резултатите от която показват, че публичната компания ще се характеризира със задоволителна кредитоспособност в краткосрочен и средносрочен план.

Мажоритарен собственик на Етропал АД е Синтетика АД, като БАКР присъди рейтинг и на него – дългосрочен кредитен рейтинг от ВВB- със стабилна перспектива и краткосрочен рейтинг от A-3.

Според агенцията Синтетика има добра способност за навременно посрещане на финансовите задължения, добро финансово състояние, но и чувствителност към неблагоприятни изменения в бизнеса или икономическата среда. БАКР оценява кредитния риск като умерен.

Синтетика АД е холдингово дружество с предмет на дейност управление на индустриални предприятия, консултантска дейност, търговско представителство и посредничество. Синтетика е мажоритарен собственик на Юнион Ивкони ООД (51,02% от капитала) и Еврохотелс АД (97,8%).

На индивидуална база Синтетика АД генерира финансови приходи от дивиденти, лихви по предоставени заеми и от услуги. За 2015 г. размерът на положителните разлики от операции с инвестиции възлиза на 2,1 млн. лв. и е основна част от приходите на холдинга, благодарение на което формира и положителен финансов резултат от оперативна дейност в размер на 664 хил. лв. Увеличението спрямо предишната 2014 г. година е значително – нетната печалба нараства от 268 хил. лв.

Агенцията даде и своята оценка за Делта кредит АДСИЦ, на което присъжда дългосрочен кредитен рейтинг от ВВB- със стабилна перспектива и краткосрочен рейтинг A-3.

През разглеждания период, обхващат 2011 г. до 2015 г., включително, дейността на дружеството се характеризира с намаляващи приходи и разходи, като изпреварващото понижение на приходите води до значително свиване на нетния финансов резултат. Спадът в нетния финансов резултат обуславя намаляващите стойности на рентабилността на собствения капитал и на капитализацията на активите. Общата задлъжнялост на дружеството нараства през 2015 г., но все още е на относително ниско ниво спрямо средните стойност на конкурентите, гласи оценката на БАКР.

През 2015 г. има значителен спад на нетната печалба на дружествата със специална инвестиционна цел (от 67,6% на годишна база), като предходният по- значителен такъв е бил през 2012 г. (от 33%). Изпреварващото намаление на приходите спрямо разходите води до свиване на нетната печалба от 333 хил. лв. през 2011 г. до 16 хил. лв. през 2015 г.

Основната дейност на Делта кредит АДСИЦ се изразява в инвестиране на парични средства във вземания. Малките по размер входящи парични потоци водят до отрицателен нетен паричен поток за 2013 г. и 2014 г., докато през 2015 г. нетният паричен поток е положителен в размер на 160 хил. лв.

През декември 2015 г. дружеството емитира облигационна емисия, като набраните средства използва за закупуването на портфейли от вземания. Придобитите вземания са на относително по-висока цена, която се обуславя от по-доброто им качество спрямо придобиваните през предходните периоди портфейли, пише в анализа на БАКР.

В доклада се посочва, че съществено влияние за присъдената оценка оказва рискът от неплащане на всички задължения (лихви и главница) по емитираната през декември на 2015 г. облигационна емисия.

От началото на годината акциите на Етропал поскъпват с 0,4% до 5 лв. за брой, тези на Синтетика – с 0,03% до 39,1 лв. за брой, а тези на Делта кредит АДСИЦ са без промяна при 37 лв.

* Статията е редактирана в 11:30 часа с информацията за рейтинга на Делта кредит АДСИЦ.

Свързани компании:

Синтетика АД(SYN)

Етропал АД - Етрополе(ETR)

Делта кредит АДСИЦ(DLC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:24 | 13.09.22 г.
fallback