IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН забрани на ЧЕЗ да гласува овластяване на управителния съвет за сделка с ЕБВР

Решението подлежи на незабавно изпълнение, независимо дали е обжалвано

17:18 | 07.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
КФН забрани на ЧЕЗ да гласува овластяване на управителния съвет за сделка с ЕБВР

Комисията за финансов надзор (КФН) налага на „ЧЕЗ Разпределение България” АД да не гласува за овластяване на Управителния съвет да сключи договор за дългосрочен кредит с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Това става ясно в писмо на КФН до публичното дружество, получено на 2 септември, което днес компанията разпространи чрез БФБ – София.

С решението на КФН се прилага принудителна административна мярка, а именно „задължава публичното дружество „ЧЕЗ Разпределение България” АД да не подлага на гласуване на извънредното общо събрание на акционерите, насрочено за 8 септември, съответно за 26 септември 2016 г. , точка 1 от дневния ред на събранието. 

По-точно става дума за вземане на решение за овластяване на управителния съвет на „ЧЕЗ Разпределение България" АД да сключи договор за дългосрочен кредит с Европейската банка за възстановяване и развитие“, се казва в съобщение на дружеството.

Мотивите на КФН са, че предложената сделка представлява вземане на банков кредит за финансиране на обичайната търговска дейност на дружеството, сключва се без участие на заинтересовани лица, от което следва, че за сключването й не се изисква изрично овластяване на управителния съвет от страна на общото събрание.

Решението на общото събрание на акционерите няма да бъде обосновано и допустимо. Освен това дружеството е оповестило свикването на общото събрание до КФН чрез предоставяне по електронен път само на поканата за свикване на общото събрание, но не и материалите към нея в задължителния тридесет дневен срок.

Решението подлежи на незабавно изпълнение, независимо дали е обжалвано, посочват от КФН.

От началото на годината акциите на ЧЕЗ Разпределение България АД поевтиняват с 4,76% при пазарна капитализация от 231,36 млн. лв. 

Свързани компании:

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още