IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезценка донесе на ПИБ загуба от 38,5 млн. лв. през третото тримесечие

От банката обясниха резултата с изпълнението на плана за изграждане на стабилни капиталови буфери

17:47 | 04.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

ТБ Първа инвестиционна банка АД (ПИБ) е на загуба от 38,5 млн. лв. през третото тримесечие на годината, като намалява печалбата за деветмесечието на 55,068 млн. лв. спрямо реализираната печалба от 93,552 млн. лв. към края на първото полугодие. Това показва неконсолидираният финансов отчет на банката, разпространен чрез БФБ – София.

Investor.bg потърси банката за коментар.

"През третото тримесечие банката в изпълнение на плана за изграждане на стабилни капиталови буфери взе допълнителни мерки. Бяха начислени допълнителни обезценки, в размер на 97 млн. лв., като към 30 септември общо начислената обезценка възлиза на 861,1 млн. лв.", посочиха от финансовата институция.

Така покритието на кредитния портфейл с обезценка достигна 14,9% (при 10,76% за банковата система). "Това е резерв срещу евентуални загуби, но при благоприятно развитие на кредитните експозиции (погашения, увеличение на стойността на обезпеченията) ще се реинтегрира в печалбата на банката", коментираха от ПИБ.

Въпреки това банката приключва деветмесечието на печалба (в разнер на 55 млн. лв.), което отдават на "подобрената ефективност и доброто представяне през първата половина на 2016 година".

След проведения през лятото преглед на активите от банката посочиха, че работят върху начисляване на обезценка и мерки по облекчаване на кредитния риск (събиране на вземания, увеличение на стойността на обезпеченията или допълнително обезпечаване).

"Всичко това са мерки и действия, по които банката работи в периода преди извършения преглед на активите. През предходните две години бяха предприети действия по повишаване събираемостта на вземанията, както и бяха начислени допълнителни обезценки", отбелязаха от финансовата институция. 

През лятото Българската народна банка (БНБ) даде на банката време до края на април 2017 г. да увеличи своя капитал. В изводите на централната банка след прегледа на активите относно третата по големина банка у нас се посочваше, че ПИБ следва да изгради подходящо ниво на своя капиталов буфер, като конкретните мерки за подобрение и за достигане на препоръчания капиталов излишък в размер на близо 206 млн. лв. бяха съгласувани с БНБ. 

"Към 30 септември 2016 г. отчетената от банката обща капиталова адекватност е 15,35%, което показва превишение на регулаторния собствен капитал над комбинираното изискване 13,5% (8%+3%+2,5%) от 185 б.т. Без каквото и да било вземане под внимание на печалбата за 2016 г., това отговаря на превишение от 109 млн. лв. регулаторен собствен капитал над изискуемия по Регламент 575 плюс допълнителните капиталови буфери (предпазен капиталов буфер 2.5% и буфера за системен риск 3%)", заявиха от банката.
 
Те изчислиха, че към 30 юни 2017 г. Първа инвестиционна банка сумарно ще е преизпълнила препоръките от проверката на качеството на активите.
 
От банката допълват, че увеличението на капитала от външни източници или през капиталов пазар е възможност, която не е изключена, особено при очакванията за консолидация в банковия сектор.

Припомняме, че по-високите нетни доходи както от лихви, така и от такси и комисиони, еднократни приходи, успоредно с по-ниски разходи за обезценки, бяха сред основните причини за ръста на нетната печалба на ТБ Първа инвестиционна банка АД (ПИБ) за първото полугодие на 2016 г. от 13,1 пъти до 93,55 млн. лв.

На консолидирана база финансовата институция отчете печалба към 30 юни в размер на 96,5 млн. лв. спрямо печалбата от 9,2 млн. лв. госина по-рано.

Общите приходи от банкови операции за деветте месеца на 2016 г. възлизат на 341,9 млн. лв., което е увеличение с 82,3 млн. лв. спрямо същия период година по-рано, показва още междинният отчет за третото тримесечие. 

Нетният лихвен доход е в размер на 235,4 млн. лв. , а нетният доход за такси и комисионни е 62,5 млн. лв.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Коефициентът на капиталова адекватност на ПИБ към 30 септември достига 15,35%. Адекватността на капитала от първи ред е 15,32%.

Коефициентът на ликвидност на банката, изчилен съгласно изискванията на Наредба 11 на БНБ, към 30 септември, достига 26,41%, показвайки стабилна ликвидна позиция.

Към 30 юни 2016 г. основни акционери в ПИБ са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев с по 42,5%.

От началото на годината акциите на ПИБ поскъпват с 23,11%, а през последните 12 месец книжата увеличават цената си с 22,32%. Пазарната капитализация е 313,5 млн. лв.

 

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още