fallback

Софарма е внесла търгово предложение за акциите на Унифарм

Компанията отказа да посочи каква цена е предложила за изкупуването на 22,37% от капитала на дружеството

17:43 | 15.12.16 г.

"Софарма" АД е внесла за разглеждане в Комисията за финансов надзор (КФН) търгово предложение за закупуване на акциите на останалите акционери на "Унифарм" АД, става ясно от съобщение, което фармацевтичната компания разпространи чрез БФБ – София.

"Софарма" не притежава 1 342 234 броя акции, представляващи 22,37% от общия брой обикновени акции на "Унифарм".

В съобщението компанията посочва, че отправя предложение към останалите притежатели на обикновени акции на "Унифарм" с цел тяхното придобиване.

На въпрос на Investor.bg за това каква цена е предложена за акциите на "Унифарм", от "Софарма" обясниха, че на този етап ще се въздържат да я обявят. Причината е, че предложението все още няма одобрението на Комисията.

КФН има срок от един месец да се произнесе.

„Моят опит показва, че при първия път почти винаги има забележки“, обясни Пелагия Виячева, директор за връзка с инвеститорите на "Софарма". Ако предложението бъде върнато за корекции, компанията има 14-дневен срок да отговори. За това по думите на Виячева все още „не е разумно“ да бъде обявена конкретна цена. 

Както Investor.bg вече писа, към 5 декември делът на "Софарма" в капитала на "Унифарм" достигаше 77,43%.

Според законовите разпоредби при подобно увеличение на акционерното участие следва или отправяне на търгово предложение, или Софарма трябва да продаде акции, така че делът й в дружеството да падне пак под нивото от 50%.

Акциите на Софарма поскъпват с 8,03% от началото на годината, а ръстът в последната една година достига 15,62%. Пазарната капитализация е 399,002 млн. лв.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:11 | 08.09.22 г.
fallback