IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софарма е внесла търгово предложение за акциите на Унифарм

Компанията отказа да посочи каква цена е предложила за изкупуването на 22,37% от капитала на дружеството

17:43 | 15.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

"Софарма" АД е внесла за разглеждане в Комисията за финансов надзор (КФН) търгово предложение за закупуване на акциите на останалите акционери на "Унифарм" АД, става ясно от съобщение, което фармацевтичната компания разпространи чрез БФБ – София.

"Софарма" не притежава 1 342 234 броя акции, представляващи 22,37% от общия брой обикновени акции на "Унифарм".

В съобщението компанията посочва, че отправя предложение към останалите притежатели на обикновени акции на "Унифарм" с цел тяхното придобиване.

На въпрос на Investor.bg за това каква цена е предложена за акциите на "Унифарм", от "Софарма" обясниха, че на този етап ще се въздържат да я обявят. Причината е, че предложението все още няма одобрението на Комисията.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
КФН има срок от един месец да се произнесе.

„Моят опит показва, че при първия път почти винаги има забележки“, обясни Пелагия Виячева, директор за връзка с инвеститорите на "Софарма". Ако предложението бъде върнато за корекции, компанията има 14-дневен срок да отговори. За това по думите на Виячева все още „не е разумно“ да бъде обявена конкретна цена. 

Както Investor.bg вече писа, към 5 декември делът на "Софарма" в капитала на "Унифарм" достигаше 77,43%.

Според законовите разпоредби при подобно увеличение на акционерното участие следва или отправяне на търгово предложение, или Софарма трябва да продаде акции, така че делът й в дружеството да падне пак под нивото от 50%.

Акциите на Софарма поскъпват с 8,03% от началото на годината, а ръстът в последната една година достига 15,62%. Пазарната капитализация е 399,002 млн. лв.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още