IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неохим отчита близо три пъти по-висока консолидирана печалба в края на 2016 г.

Намалението на разходите за суровини и материали, движено основно от по-ниските разходи за природен газ, подкрепи оперативните резултати на компанията

14:45 | 27.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Неохим отчита близо три пъти по-висока печалба в края на 2016 г. до 25,5 млн. лв. в сравнение с 9,7 млн. лв. през 2015 г., става ясно от консолидирания финансов отчет на дружеството, разпространен чрез БФБ – София.

От курсови разлики от преизчисляване на чуждестранни дейности компанията отчита печалба от 3,3 млн. лв., с което общо всеобхватният доход за годината достига 28,6 млн. лв. при 11,08 млн. лв. година по-рано.

Приходите намаляват с 16% до 242,4 млн. лв. Разходите възлизат на 212,1 млн. лв., като намаляват с 22% на годишна база. Най-голям дял от общите разходи имат разходите за суровини и материали – 148,4 млн. лв. 

Анализаторите признаха приятната изненада от Неохим за инвеститорите. „Добрите резултати през последното тримесечие на годината намериха отражение и в цената на акциите на дружеството, която отбеляза ръст от 13,85% в деня на обявяването на данните“, коментира по-рано пред Investor.bg финансовият анализатор на София интернешънъл секюритиз Михаела Ранчинска.
 
По думите й намалението на разходите за суровини и материали, движено основно от по-ниските разходи за природен газ, са подкрепили оперативните резултати на компанията през годината. Предвид динамиката в цената на суровината през последните месеци обаче не е ясно дали това няма да е предпоставка за по-високи разходи и свиване на оперативните маржове през 2017 г., анализира тя.

Към края на декември активите на Неохим нарастват с 31,95% до 175,7 млн. лв. спрямо година по-рано, докато пасивите се увеличават с 28,5% до 72,4 млн. лв.

Регистрираният акционерен капитал на Неохим АД възлиза на 2 654 358 лв., разпределен в 2 654 358 обикновени поименни акции с право на глас с номинална стойност на акция 1 лв.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
За димитровградското дружество основна суровина за производство на продукти от неговата производствена гама е природният газ. Колебанията в цената на природния газ трудно могат да се прогнозират, а оттам и да се реагира в съответствие с изменението й, посочва компанията в доклада си.

За реализацията на вътрешния пазар влияние оказват състоянието на селското стопанство и финансирането на земеделските производители. Продължителното засушаване, наводненията в някои райони и ниските добиви влияят върху цените на селскостопанската продукция, а оттук и върху покупателната способност на производителите. Какви ще бъдат техните възможности е трудно да се прогнозира, но напрежението както при тях, така и при Неохим, като производител на тор, остават.

Към 13:50 часа в понеделник с акции на Неохим все още не е търгувано. От началото на годината книжата на дружеството поскъпват със 17,45%, а през последната една година ръстът достига 45,83%. Пазарната капитализация е 185,805 млн. лв. 

Свързани компании:

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още