IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синтетика отчита спад на финансовите резултати след продажбата на Пластхим-Т

Най-значително е намалението на приходите от производствена дейност

13:12 | 01.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Печалбата на Синтетика се свива със 78% на годишна база през първото тримесечие до 541 хил. лв. спрямо 2,5 млн. лв. през първите три месеца на 2016 г., показва консолидираният отчет на дружеството, разпространен чрез БФБ – София.

Консолидираните приходи от производствена дейност отчитат значителен спад, като през трите месеца до март реализираните приходи са в размер на 1,9 млн. лв. За сравнение, година по-рано приходите са били в размер на 50,9 млн. лв.

Консолидираните разходи са 1,6 млн. лв., като намаляват в пъти спрямо 45,8 млн. лв. през първото тримесечие на миналата година.

Значителната разлика в приходите и разходите за дейността се дължи на продажбата в средата на 2016 г. на дяловото участие на Синтетика в дъщерното дружество Пластхим-Т.

Синтетика придоби участието в Пластхим-Т АД през 2010 г., като за изтеклия период от шест години не е реализирала дивидентна доходност от инвестицията си. 

„Независимо от добрите финансови показатели на Пластхим-ТАД, факт е, че дружеството не допринасяше за индивидуалния финансов резултат на Синтетика. Този факт, както и неяснотата относно възможността в бъдеще предприятието да започне да разпределя дивидент, са сред основните причини за продажбата“, обясниха тогава от холдинговото дружество.

Компанията обясни още през миналото лято, че получените средства ще се инвестират в подкрепа на дъщерните компании в групата на Синтетика, както и в нови придобивания, съгласно инвестиционната политика на компанията.

Консолидираните приходи от управление на недвижими имоти на групата също отчитат понижение, като през трите месеца до март са в размер на 146 хил. лв. спрямо 382 хил. лв. година по-рано. Това се дължи основно на факта, че дейността управление на недвижими имоти е прекратена към 31 януари 2017 г. и дружеството е консолидирано до датата на продажбата.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Разходите на консолидирана база от управление на недвижими имоти са в размер на 98 хил. лв. спрямо 226 хил. година по-рано.

От транспортна дейност приходите намаляват със 7% до 8,7 млн. лв. Разходите се увеличават с 10% до 8,3 млн. лв.

Към края на март активите на компанията възлизат на 66,8 млн. лв. спрямо 72,8 млн. лв. към края на 2016 г. Текущите и нетекущите пасиви на групата бележат спад спрямо 2016 г., като възлизат на 36,1 млн. лв. спрямо 42,6 млн. лв. към края на миналата година. Основно това изменение се дължи на намаление както на нетекущата и текущата част на задълженията по банкови и облигационни заеми, така и на продажбата на дъщерните дружества Пластхим-Т към 30 юни 2016 г. и Еврохотелс към 19 януари 2017 г.

От началото на годината акциите на Синтетика поевтиняват с 1,26%, въпреки че през последните 12 месеца цената на акциите се повишава с 0,26% при пазарна капитализация от 117,3 млн. лв. 

Свързани компании:

Синтетика АД(SYN)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още