IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карина Караиванова: Изкушението за инвестиции в свързани лица е голямо

Изкушението мениджъри на пенсионно дружество да може да вземат решение, което не е изцяло в интерес на осигурените лица, също е голямо, твърди председателят на КФН

07:59 | 18.09.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на КФН Карина Караиванова. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Председателят на КФН Карина Караиванова. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В предложените промени на Кодекса за социално осигуряване (КСО) е записано, че спестяванията на българина за втора и трета пенсия в частните фондове занапред ще могат да се инвестират в имоти, но с някои ограничения. Какво налага тези ограничения?

С този законопроект най-важната регламентация, която се въвежда, е разширяване на дефиницията на понятието „свързани лица“ и ограничаването на възможността за инвестиции в свързани лица.

Хубаво е, че необходимостта от тази законова промяна е  потвърдена категорично и от външни експерти. Те потвърдиха, че няма отклонение от гледна точка на изискванията за неинвестиране в свързани лица съгласно текущото законодателство, но тъй като там дефиницията за свързани лица е изключително тясна, тя не обхваща всички  възможности за инвестиции и съответно ограничаването им. Това беше направено като изключително сериозна препоръка в рамките на тази оценка. Това е изискване и от страна на Европейската комисия.

За мен това е най-важната промяна, която се въвежда с този законопроект.

Относно ограниченията в инвестиционни имоти - първоначално предложението на КФН беше въобще инвестиционните дружества да нямат възможност да инвестират директно в инвестиционни имоти. Те можеха да инвестират в дружества, които инвестират в инвестиционни имоти,  което е нормална практика.

Едно е да имаш диверсифициран портфейл, друго е да следиш как върви твоята инвестиция в съответния инвестиционен имот. След като чухме възраженията на пенсионните дружества,  решихме да се съобразим с тяхното настояване, че дотук повечето направени инвестиции в  инвестиционни имоти са добри и носят достатъчно висока доходност, че биха могли и занапред да правят такива. Но ние сложихме изисквания – какви са възможностите за инвестиране в имоти и че те трябва да бъдат наистина в имоти, които носят доходност. От тази гледна точка са направените ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 6 години
чак па за дълго .... :):) иначе си прав де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Toranaga
преди 6 години
още веднъж искам да подчертая, че доверие не се връща, а се печели с честност и професионалност. Такова няма нито от страна на БФБ, нито от КФН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
Toranaga
преди 6 години
Sofix ETF:2 ребалансирания - 2 грешки - няма наказан - искаме да има доверие при гарантирана загуба от 5% от активите... Караиванова няма ли срам???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
redcretin
преди 6 години
В белите страни такива мениджъри влизат в затвора. За дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още