fallback

Монбат обмисля издаване на корпоративни облигации за финансиране на инвестициите

Ако се издават облигации, емисията ще бъде в размер до 30 млн. евро, но към момента такова решение не е прието от Съвета на директорите

16:20 | 28.09.17 г.

Монбат АД планира да финансира инвестиционната си програма за придобиване на нови дъщерни дружества чрез комбинация от собствени средства, банкови кредити и привлечен капитал - емисия корпоративни облигации. Това заяви Атанас Бобоков, главен изп. директор и председател на СД на "Монбат“ по Bloomberg TV Bulgaria.

На последното общо събрание акционерите на Монбат чрез промяна в Устава на дружеството на Съвета на директорите бяха дадени правомощия да приема решения за емитиране на корпоративни облигации за инвестиционните нуждите на компанията, без за това да е необходима изрична делегация от страна на Общото събрание. Бобоков уточни, че ако се издават облигации, емисията ще бъде в размер до 30 млн. евро. „Това ще бъде другият начин на финансиране, тъй като сделките не са за малко пари и предполагам, че ще пристъпим към финансиране чрез корпоративни облигации“, обясни Бобоков. Все още обаче такова решение не е прието от Съвета на директорите на Монбат АД.

Вчера (27 септември) на среща с инвеститорите и медиите ръководството на компанията разказа повече за стратегията на развитие на икономическата група.

Вертикалната интеграция на бизнеса в групата е един от ключовите моменти за добрите оперативни резултати. Другите са съчетанието от непрестанно подобрение на качеството, активни придобивания и стратегически инвестиционен план.

“През следващите пет години очакваме допълнително позитивно развитие на бизнеса на Монбат, което ще дойде от органичен ръст, мащабиране на бизнеса и диверсификация в дивизия „Рециклиране“ и на продуктовата гама към литиево-йонни батерии и системи с висока мощност”, каза Атанас Бобоков.

Мениджмънтът на икономическата група разказа и какви актуални развития се наблюдават по трите големи инвестиционни проекта през тази година.

Тунизийската ASSAD, вертикално интегрирана група за производство на оловно-кисели батерии, оперираща в Северна Африка, е в процес на дю дилиджънс, резултатите от който се очакват в края на месец декември.

До края на септември е планирано придобиването на Piombifera Italiana – една от трите най-големи рециклиращи компании в Италия.

Особен интерес представлява и развитието на двете германски компании, които Монбат придоби през месец юни тази година. GAIA Akkumulatorenwerke GmbH (“Гая”), една от водещите в Германия компании за литиево-йонна технология, и EAS Germany GmbH (“EAS”) бяха обединени отново в структурата на EAS Batteries GmbH.

“Амбициозният план на Монбат е да наложи правилен бизнес модел, за да може да комерсиализира опита, разработките и познанията, съчетани в тези две компании.

Залагаме на еднородно производство с ниска комплексност и високо качество. Това означава фокус върху една химия – литиево-железен фосфат (LFP) – и ориентация към батериите и системите с висока мощност. От друга страна планираме множественост на решенията при приложения, сегменти и клиенти на глобално ниво”, сподели Петър Бозаджиев, изпълнителен директор на Монбат и управител на Monbat Holding GmbH, в чиято структура е интегрирана EAS Batteries GmbH.

Прогресът през първите 60 дни на EAS Batteries GmbH също е доста сериозен - ревитализиран екип, дефинирана бизнес стратегия и план за развитие на нови продукти, успешно приключени предварителни тестове на ново поколение клетки, подновени преговори с водещи германски индустриални конгломерати и подписан договор с НАСА са сред отчетените активности на дружеството.

“Вярваме, че правилното управление на инвестициите, добрият екип от професионалисти и постоянното подобрение на всеки един от процесите ще продължи и занапред да гарантира стабилност и устойчив ръст в дългосрочен план. Светът се развива и ние в икономическата група Монбат се стремим да сме винаги с поне една крачка напред”, обобщи Атанас Бобоков.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:20 | 13.09.22 г.
fallback