IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената за ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро – голямата въпросителна

Анализаторът в ПФБК Веселин Радойчев счита, че има потенциал пред цените на двете дружества, дори непубличните компании на ЧЕЗ да бъдат добре оценени

08:42 | 30.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Колко може да струва всяко едно от тези дружества?

ЧЕЗ България. Дружеството обслужва всички други дружества от групата, като за 2016 г. има приходи в размер на 51.6 млн. лв., нетна печалба от 0.4 млн. лв. и счетоводна стойност на капитала от 8 млн. лв. Считаме, че за това дружество най-подходящият метод е нетна стойност на активите, тъй като то постепенно губи своята роля поради нормативното изискване за одобрение от ОСА на сделките със свързани лица и е много вероятно да бъде ликвидирано след евентуалната сделка. Над 90% от активите на ЧЕЗ България са вземания от свързани лица. Поради това смятаме, че то може да бъде ликвидирано изключително бързо и че счетоводната стойност на капитала е достатъчно надежден показател за максималната му оценъчна стойност – 8 млн. лв.

ЧЕЗ Трейд. Дружеството търгува с ел. енергия на свободния пазар, като за 2016 г. приходите му растат с 20% на годишна база до 391 млн. лв. Нетната печалба е 5.4 млн. лв. Тъй като потенциалът пред дружеството е голям, главно в резултат на продължаващата либерализация, считаме, че пазарен множител P/E от 13х е лесно защитим. Прилагайки този множител, оценъчната стойност е 70.6 млн. лв.

Фри Енерджи Проджект Орешец. Дружеството е собственик и оперира фотовалтаичен парк с мощност 4 879 MW, въведен в експлоатация през 2012 г. Дружеството има сключен договор за преференциално изкупуване на ел. енергия, като договорът най-вероятно (поради съществуващата нормативна рамка в началото на 2012 г.) е за 25 години. Свободният гарантиран паричен поток на дружеството е около 2.4 млн. лв. на година. Допускайки 7% норма на дисконтиране, 2 млн. лв. остатъчна стойност (земя и оборудване) през 2037 г. и 8.2 млн. лв. нетен дълг, оценъчната стойност на собстения капитал на дружеството е 18.2 млн. лв.

Бара Груп. Дружеството е собственик на централа на биомаса и няма сключен договор за преференциално изкупуване на ел. енергия. Поради високите променливи разходи за експлоатация, дружеството не произвежда ел.  енергия и най-вероятно няма как да оперира в обозримо бъдеще. Собственият капитал е отрицателен, -25.6 млн. лв., докато нетният дълг е 27.3 млн. лв. Считаме, че максимално възможната оценъчна стойност на капитала е 0 лв.

Резултатът е 96.7 млн. лв. обща стойност на непубличните дружества (ЧЕЗ ИКТ България е 100% дъщерно на ЧЕЗ Разпределение), което означава възможна минимална стойност на мажоритарните дялове в ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро в размер на 540.9 млн. лв. Съгласно цените на затваряне на тези дружества към 22 март 2018, пазарната капитализация на двете мажоритарни участия е 416.3 млн. лв. Сравнявайки двете стойности, виждаме, че е налице потенциал пред общата цена на двете дружества*.

*Този анализ не е препоръка за инвестиране, поради множеството други аспекти като финализиране на сделката, политически риск, одобрение от регулаторните органи, условия по сделката, съществена промяна във финансовото представяне на ЧЕЗ Трейд, и др. Авторът притежава акции в ЧЕЗ Разпределение.

Темата за ЧЕЗ България може да следите тук.

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още