IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Синтетика“ навлиза на нови пазари с кредити до 29 млн. евро

Компанията купува два търговеца на горива и кипърско дружество, собственик на сградата „Еврохолд бизнес – център“

16:18 | 17.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

"Синтетика“ обяви мащабни инвестиции в нови за компанията сектори, за които ще са ѝ необходими две финансирания между 20 млн. евро и 29 млн. евро, става ясно от поканата за извънредно общо събрание на акционерите на 18 май, разпространена чрез БФБ – София.

Акционерите трябва да гласуват първия кредит в размер на най-малко 5 млн. евро и най-много 10 млн. евро, плюс дължимата лихва, с лихвен процент до 10% на годишна база за срок между 5 и 7 години. С набраната сума „Синтетика“ ще придобие 100% от капитала на „Мотобул“ ЕАД, както и мажоритарно участие (75%) в румънското дружество „Роттко Консулт“ (Rottco Consult).

От съобщението става ясно, че в момента Съветът на директорите провежда преговори с няколко финансиращи институции, но се подчертава, че разкриването на потенциалните кредитори не е в интерес на публичното дружество и на преговорите като цяло.

Общата стойност на втория кредит е за най-малко 15 млн. лв. и най-много 19 млн. лв. с до 5% годишен лихвен процент за между 10 и 12 години. Със сумата „Синтетика“ ще придобие 100% от дружествените дялове от капитала на кипърското дружество „Блухаус Аксешън Проджект V" (Bluehouse Accession Project V), собственост на Bluehouse Accession Property Holdings III. Уговорената цена е в размер между минимум 18 млн. и максимум 23 млн. евро.

„Роттко Консулт“ е учредено през 2007 г. като търговец на едро на горива и петролни продукти, развило се до голяма дистрибуторска мрежа в Румъния. Дружеството е със седалище Букурещ и оперира само в страната.

В мотивирания си доклад ръководството на „Синтетика“ отбелязва, че придобиването на „Роттко Консулт“ ще предостави на дружеството достъп до бързо растящата румънска икономика. „Роттко Консулт“ е сред десетте най-големи търговци на горива на едро в Румъния, като през 2017 г. е генерирала приходи в размер на над 63 млн. евро. Предварителен анализ сочи, че компанията може да постигне 15-20% годишен растеж през следващите 5 години. Това от своя страна ще доведе до по-високи парични потоци за „Синтетика“ и допълнителна печалба.

В момента „Синтетика“ няма инвестиции в петролния сектор, така че покупката ще ѝ осигури достъп до чуждестранен пазар в нов за дружеството бизнес сектор.

„Мотобул“ ЕАД е търговско дружество, създадено през 1997 г. с основен предмет на дейност внос и търговия на автомобилни масла и резервни части, като на българския пазар дружеството е официален вносител и дистрибутор на моторни масла „Castrol”. През 2001 г. след закупуването на „Castrol” от „British Petroleum” “Мотобул“ получава правото на внос и дистрибуция и на маслата с търговска марка BP за България. През 2013 г. „Мотобул“подписва договор с друг световен гигант - „Орлен Ойл“(Orlen Oil). От края на 2015 г. дружеството започна продажба на горива чрез карти за отстъпка, като през 2017 г. това се превърна в основна дейност на фирмата.

В момента „Мотобул“ разполага с регионални центрове в София, Пловдив, Бургас, Варна и Плевен, собствена логистична база, покриваща територията на цялата страна. Клиентската база е от над 1500 фирми и приходи от продажба на стоки и услуги през 2017 г. в размер на 16,7 млн. лв. Компанията е регистрирала 100% растеж за всяка от последните две години и тенденцията се очаква да продължи през следващите 5 години.

От „Синтетика“ посочват, че при евентуалното придобиване на „Мотобул“ потенциално ще доведе както до увеличаване на доходността на акциите, така и до възможност за изплащане на дивидент на акционерите.

Вторият кръг от финансиране ще осигури и ресурс за възникнала възможност за придобиване на „Блухаус Аксешън Проджект V", дружество, което държи непряко собствеността върху „Еврохолд бизнес – център“. Недвижимият имот представлява 12-етажна офис сграда, изложбени зали, автомобилни сервизи и подземен паркинг. Площите са изцяло отдадени под наем на множество компании, между които дружества от групата на „Еврохолд“, „Банка Пиреос България“, „Култ Гурме Кетъринг“ и др. Финансирането ще бъде отпуснато за покупка на кипърското дружество, което е едноличен собственик на капитала на „Вапцаров бизнес център“ ЕООД, което е пряк собственик на недвижимия имот.

Към момента „Синтетика“ не притежава инвестиции в недвижимо имущество и придобиването на кипърската компания, а чрез него и на собствеността върху „Еврохолд бизнес – център“ ще доведе до диверсификация на паричните потоци, както и до достъп до бързо развиващия се пазар на бизнес имоти в София. 

През последната една година акциите на "Синтетика" поскъпват с 8% при пазарна капитализация от 126 млн. лв. 

Свързани компании:

Синтетика АД(SYN)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още