fallback

След година бездействие "спящите акции" може да се местят към инвестиционен фонд

Ако в продължение на 5 години има незаинтересованост, паричните средства ще бъдат внасяни в полза на обществения интерес

15:05 | 16.01.19 г. 9

Министерството на финансите възнамерява да събуди "спящите" акции от масовата приватизация, с които притежателите им не се разпореждат. Това става ясно от публикувана за обществено обсъждане концепция за личните сметки на физически лица, водени от "Централен депозитар" АД.

В концепцията са записани конкретни действия за решаване на проблеми, натрупани и обсъждани многократно от инвестиционната общност за тези акции. Предвидено е също така провеждането на мащабна информационна кампания, насочена към притежателите на публичнотъргувани ценни книжа. Целта е активизиране на акционерите в рамките на предварително определен срок от 1 година да предприемат действия по прехвърлянето им от лични сметки към подсметки при инвестиционен посредник. След изтичане на този срок акциите, дефинирани като „спящи“, ще се прехвърлят в специално създаден за целта инвестиционен фонд. Срещу книжата си лицата ще получат дялове от фонда, равностойни на притежаваните от тях акции. Предвижда се след изтичане на 5-годишен нормативно установен срок, в случай че лицата продължат да проявяват незаинтересованост, паричните средства, съответстващи на непотърсените дялове, ще бъдат внесени в полза на обществения интерес.

Освен това се предвижда и информационна кампания, в рамките на която се очаква и неактивните притежатели на акции в непублични дружества от масовата приватизация да бъдат насърчени да активизират своето участие в тях.

Срокът за изразяване на мнения, предложения и становища по Концепцията е 30-дневен и приключва на 15 февруари 2019 г. Концепцията е разработена въз основа на проведените до момента инициативи - семинари, дискусии и неформални дебати - с инвестиционната общност. Въпросите, засегнати в Концепцията, са били обект и на разглеждане от експерти на Европейската банка за възстановяване и развитие в нарочно изследване на подобни проблеми в няколко балкански държави. На нейна база ще бъдат разработени предложения за законодателни промени, с които да бъдат решени въпросите относно личните сметки на физически лица, водени от „Централен депозитар“ АД (ЦДАД) в т.н. Регистър А.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
fallback