fallback

ПИБ обяви увеличение на капитала при 8 лв. на акция

Минимумът за успех е записването на поне 2,5 млн. акции

08:47 | 16.04.20 г. 7
Автор - снимка
Редактор

Първа инвестиционна банка АД продължава с плановете си за набиране на свежи средства от Българската фондова борса.

В 22:30 ч. вчера банката обяви, че е взела решение за увеличаване на капитала си с до 25 млн. акции при емисионна цена от 8 лв. (200 млн. лв.) Минимумът за успех е записването на поне 2,5 млн. акции при цената от 8 лв. (20 млн. лв.) При издаването на 25 млн. нови акции капиталът на банката ще достигна 135 млн. акции и оценката й 1,08 млрд. лв., спрямо 238 млн. лв. в края на вчерашната търговия.

Информацията е публикувана в сайт на Българска фондова борса АД, където се търгуват акциите на банката.

Последната цена на акциите на банката е 2,16 лв. за брой или 3,7 пъти под предлаганата емисионна цена.

В края на 2019 г. ПИБ поиска да увеличи капитала си при емисионна цена от 5 лв., когато пазарната цена беше 3 лв. или 67% горница. Сега банката търси 270% горница.

Припомняме, че Комисията за финансов надзор през февруари отказа да потвърди проспекта за увеличението на капитала на банката.

В решението на Управителния съвет на ПИБ за увеличението се дават следните шест аргументи за емисионната цена от 8 лв.:

1. Основен фактор за определената цена е балансовата стойност на акция. 2. Пазарни данни и оценки на скорошни сделки по придобиване на други банки в България. 3. Финансови показатели, пазарна позиция и големина на банката. 4. Очаквано развитие с отчитане на иновативния профил на банката. 5. Рисковите фактори и взетите мерки за елиминирането им. 6. Отличното състояние на българската банкова система като цяло и положителната перспектива от предстоящото членство в ERMII.

За целите на увеличението трябва да бъде одобрен проспект от Комисията за финансов надзор.

„Първа инвестиционна банка възнамерява да използва увеличението на капитала, за да осигури изпълнението на стратегията на банката за разширяване на пазарното присъствие в банкирането на дребно и кредитирането на малки и средни предприятия“, пише в анализа.

От съобщението не става ясно дали емисионната цена от 8 лв. е съгласувана с потенциални инвеститори и дали е съгласувана с БНБ и ЕЦБ.

Напомняме, че проверка от ЕЦБ откри капиталов недостиг при ПИБ АД при стрес тест през миналата година. По това време банката вече бе осигурила 130 млн. евро от допълнителния капиталов буфер.

Процедурата по тестването на българските банки беше породена от искането на България за установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ, което бе официализирано на 18 юли 2018 г. заради заявеното желание на страната за присъединяване към валутно-курсовия механизъм ERM II, по-известен като "чакалнята" на еврозоната.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
fallback