IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши на „Софарма трейдинг“ да придобие 154 аптеки от 4 вериги

Дружеството купува компаниите, които оперират веригите „Сейба“, „Санита“, „Виталис“ и SCS, и в които Огнян Донев и Венцислав Стоев имат участие преди сделката

17:09 | 28.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Верига аптеки &quot;Сейба&quot;</em></p>

Снимка: Верига аптеки "Сейба"

Акционерно участие

„Софарма Трейдинг“ АД се контролира пряко от мажоритарния собственик на неговия капитал „Софарма“ АД. „Софарма“ АД е акционерно дружество с предмет на дейност: производство на медикаменти и химикофармацевтични препарати, търговия в страната и чужбина, научно - изследователска дейност в областта на фитохимията, химията и фармацията.

Капиталът на „Софарма“ АД е в размер на 134 797 899 лева, разпределен в 134 797 899 броя обикновени, поименни, безналични акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев всяка една. 

Дружеството се представлява от изпълнителния директор Огнян Донев. „Софарма“ АД е публично дружество с раздробена акционерна структура, като основни акционери са: „Донев Инвестмънтс Холдинг“ АД, „Софарма“ АД е публично дружество с раздробена акционерна структура, като основни акционери са: „Донев Инвестмънтс Холдинг“ АД, „Софарма“ АД (обратно изкупени акции), „Ромфарм компани“ ООД, ЗУПФ „Алианц България“.

„Донев Инвестмънтс Холдинг“ АД се намира под прекия едноличен контрол на Огнян Донев, който притежаващ 97,57% от капитала на дружеството. Той притежава и притежава като физическо лице 1,23% от акционерния капитал на „Софарма“ АД.

Капиталът на „Телекомплект Инвест“ е разпределен между Венцислав Симеонов Стоев (47,88%); „Телекомплект“ АД (2,24%); множество акционери – физически лица (49,88). 

КЗК анализира последните проведени общи събрания на акционерите на компаниите и заключава, че Стоев и Донев могат да упражняват контрол върху решенията на дружествата.

Капиталът на „Ес Си Ес Франчайз“ АД е разпределен между „Средец“ АД, „Донев Инвестмънтс Холдинг“ АД и няколко физически лица. Капиталът на „Санита Франчайзинг“ АД е разпределен между „Калиман-РТ“ АД, „ТЕЛСО“ АД, „Текста Корп. Лимитид“ и физически лица. Т.е. Донев и Стоев участват и в двете дружества чрез „Донев Инвестмънтс Холдинг“, „Средец“ и „ТЕЛСО“.

Становища

КЗК е поискала становища от държавни институции и конкурентни дружества на „Софарма трейдинг“. Според Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) сделката ще има отрицателен ефект за пазара на медикаменти на дребно, защото ще ограничи конкуренцията. „Монополизирането на пазара и липсата на конкуренция може да доведе до прекомерно повишаване цената на лекарствените продукти за един по-дълъг период от време. При сливане на собствеността между различни търговци на дребно с лекарствени продукти нараства опасността чрез спекулативни методи да бъде отстранена конкуренцията при продажбите на определени лекарствени продукти и впоследствие цената на същите да бъде увеличена чрез прилагане на максимални надбавки“, мотивира се Касата.

От Министерството на здравеопазването изтъкват, че действащият към момента Закон за лекарствени продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ) поставя ограничение относно вертикалната интеграция между производител, търговец на едро и търговец на дребно. Ведомството допълва, че наблюдаващата се в последно време тенденция на окрупняване на т.нар. „дълги вериги“ аптеки чрез придобиване на „къси вериги“ води до промяна на конкурентната среда, заради което Министерството е предложило промени в закона, за да забрани на търговци на едро да притежават аптеки.

Асоциацията на търговците на лекарства на едро е на противоположно на институциите мнение – че сделката няма да повлияе на конкуренцията на пазара. Организацията посочва, че редица вериги аптеки (къси, локални, регионални, национални) имат в своите групи търговец на едро с лекарствени продукти, с което се цели определена икономия от мащаба, както и осигуряване на необходимия логистичен потенциал за обслужване на обектите. Асоциацията дава пример и с верига аптеки Марешки и търговецът на едро „Фармнет“ АД, аптеки Субра и търговецът на едро „Алта Фармасютикълс“ ЕООД, верига аптеки Медея и търговецът на едро „Медея Фармако“ ЕООД, аптеки „Обединени аптеки Пловдив“ и редица болнични аптеки на лечебни заведения и търговецът на едро „Булфарма“ ООД, аптеки Мултифарм и търговецът на едро „Мултифарм Прима“ ЕООД, аптеки Феникс и търговецът на едро „Ремеди Трейдинг“ ЕООД, аптеки Манолова Варна и търговецът „Манолова 1“ ООД и др.

Фармацевтичният съюз посочва в становището си, че сделката има потенциала да доведе до най-значителната промяна на пазара на дребно с лекарствени продукти през последните години и е възможно създаване на обединение с най-голяма пазарна мощ в страната. Вертикалната интеграция дава възможност на производителите за затваряне на цикъла - производство, дистрибуция, продажба на краен клиент. По този начин те могат да генерират по-големи печалби от произведените продукти, като участниците във вертикалната структура могат да бъдат привилегировани спрямо други странични на структурата участници на пазара.

Асоциацията на собствениците на аптеки не споделя това виждане и смята, че планираната концентрация не би следвало да окаже съществен ефект върху конкурентната среда на вертикално свързаните пазари. Сдружението обаче допуска, че е възможно в този случай евентуалното придобиване на известно предимство от страна на контролиращото предприятие пред някои от останалите производители/търговци на едро, които не присъстват пряко на пазара на продажба на дребно на лекарствени продукти.

Някои от конкурентите на дружеството казват, че не разполагат с достатъчно информация за сделката, други са негативно настроени към нея и смятат, че ще доведе до изкривяване на конкуренцията, а трети – че, напротив, ще стимулира конкуренцията, както и че няма да има никаква промяна, защото и към момента „Софарма трейдинг“ снабдява същите аптеки с лекарствени продукти.

Свързани компании:

Софарма Трейдинг АД(SFT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още