fallback

Коронавирусът свива приходите и печалбата на ФНИБ към края на юни

Към края на юни приходите на компанията са в размер на 3,561 млн. лева, като намаляват с 26,36% спрямо края на декември

11:29 | 31.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор

Коронавирусът повлиява резултатите на „Фонд за недвижими имоти България" (ФНИБ) за второто тримесечие, вижда се от отчета на дружеството. То записва спад на приходите и на печалбата на фона на свитите приходи от наеми, показват данните, публикувани чрез Българската фондова борса (БФБ).

Към края на юни приходите на компанията са в размер на 3,561 млн. лева, като намаляват с 26,36% спрямо края на декември и с 2,86% на годишна база. Приходите от наеми възлизат на 3,501 млн. лева, като намаляват с почти 5 на сто спрямо юни 2019 г. Само за второто тримесечие понижението е почти 13%.

Основна причина за спада са облекченията, които дружеството даде на наемателите си в офис сградите в Бизнес парка и в местността Камбаните заради коронакризата и затварянето по време на извънредното положение, както и изтеклия договор с „Булпрос Консултинг", който намалява постъпленията с 2,4%.

Наемателят на ресторант в офис сградата в Камбаните е спрял да плаща наем и ще поднови плащанията, когато и другите наематели се върнат в офисите.

Отражение на приходите дава и липсата на начислени нови нетни приходи от преоценки на имоти.

ФНИБ очаква за следващия период възстановяване на приходите от наеми в значителна част спрямо периода преди коронакризата.

За полугодието приходите от продажба на имоти се свиват до 42 хил. лева от 576 хил. лева, след като е продаден 1 апартамент в проекта в Боровец, а другите приходи – до 18 хил. лева от 575 хил. лева. Основна причина за разликата при другите приходи са отразените в края на 2019 г. преоценки на имоти.

ФНИБ успява да намали и разходите си – с малко над 34% до 1,375 млн. лева. Дружеството обяснява, че основен принос за намалението имат пониженията при изписаните стойности на продадените имоти и другите разходи, които включват разходите за ремонти и поддръжка. Другите разходи се очаква да се увеличат в следващите месеци заради подновяването на пълната поддръжка на сградите.

Печалбата на компанията към края на юни е 2,186 млн. лева спрямо 2,256 млн. лева година по-рано. Печалбата на акция остава 0,06 лева.

Продължават строителните дейности по офис сградата на ФНИБ в София Тех Парк, която трябва да бъде приключена до октомври 2022 г. Очакваната стойност на строителството е 36 млн. лева. ФНИБ обаче има само един договорен наемател – „Роберт Бош“ ЕООД с договор за 6 години и площ от малко над 2700 кв.м, което е 8,5% запълняемост.

Заради коронавируса дружеството очаква да се увеличи строителния риск за проекта, който може да окаже влияние върху срока за изграждането му и общата сума за реализирането му. Строителството стопява и паричните средства на компанията. 

В проекта „Секвоя 2“ в Боровец с продажбата на апартамента през първата половина на годината продадените жилища стават общо 14 от 36, има и един продаден гараж от общо девет.

Търсят се продавачи и за имотите на компанията край Велико Търново, които в момента са отдадени под наем като земеделски земи. Замразени са проектите за строителство край Видин, на ваканционен комплекс в Лозенец на Черноморието и на проекта в кв. „Младост-4“ в София.

Свързани компании:

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:50 | 12.09.22 г.
fallback