IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН забрани търговото от "Буллс" за "Индустриален Холдинг България"

Най-големият акционер в холдинга контролира над 68% от акциите и повече от 75% от гласовете

12:46 | 10.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Комисията за финансов надзор (КФН) е издала временна забрана за търговото предложение от „Буллс“ АД за закупуване на до 23 690 662 броя акции от капитала на „Индустриален Холдинг България” АД от останалите акционери на дружеството.

Това се вижда от решенията на регулатора, взети на заседанието на 9 септември.

„Буллс“ АД контролира малко над 68% от акциите на „Индустриален Холдинг България“, а заедно с обратно изкупените акции – 75,528% от гласовете. Пряко притежавани са 56,319% от акциите, а чрез споразумение за обща политика с други три акционера контролът на дружеството се разширява.

В споразумението участват „ДЗХ“ АД, притежаващо 8,992% от акциите, „Сток турс“ АД с 1,798% и „Туинсан“ ЕООД с 0,931%.

Предложената цена към акционерите на „Индустриален холдинг България“ е 1,9 лева. Сега „Буллс“ АД ще трябва да увеличи цената.

В последната година цената на акциите на „Индустриален Холдинг България“ се увеличава със 148,68%.

За полугодието дружеството отчете 18,1 млн. лева консолидирана печалба в сравнение със загуба за 8,7 млн. лева година по-рано. Резултатът е формиран заради високите цени на морския транспорт заради пандемията.

Холдингът оперира няколко собствени кораба чрез дъщерни дружества. Увеличението на приходите в сектор морски транспорт е със 77% на годишна база.

С други свои решения КФН е одобрила измененията и допълненията в правилника за организацията и дейността на Доброволен пенсионен фонд „Доверие“, както и в правилника на „Задължителен професионален пенсионен фонд Алианц-България“ и Фонд за разсрочени плащания „Доверие“.

Регулаторът е приел и указания относно прилагането на чл. 75, ал. 1 от Наредба № 71 на КФН във връзка със спазването на Насоките за възлагане на дейности на доставчици на облачни услуги, издадени от Европейския орган по застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA-BoS-20-002), както и указания относно прилагането на чл. 102, ал. 1 от Наредба № 71 на КФН във връзка със спазването на Насоките за сигурност и управление на информационните и комуникационните технологии, издадени от Европейския орган по застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA-BoS-20/600).

Свързани компании:

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още